Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Presenten una antologia de textos de Josep Pla sobre València

Escrit per a 14 de Desembre de 2021

  • Hem d’acostar-nos més a València (editorial 3 i 4) ha estat elaborat pel professor Antoni Martí Monterde, patró de la Fundació Josep Pla.

Aquest passat divendres es va presentar a Palafrugell una antologia de textos de Josep Pla sobre València. Sota el títol, Hem d’acostar-nos més a València, Antoni Martí Monterde fa un recorregut per textos de Josep Pla que fan referència al País Valencià. De fet, l’escriptor valencià Joan Fuster ja havia tingut la idea de fer aquest treball.

Hem d’acostar-nos més a València podria haver estat un llibre editat per Joan Fuster. De fet, va ser ell mateix qui, fa molts anys, va proposar a Eliseu Climent una antologia d’escrits de Josep Pla sobre el País Valencià. Fins i tot en va redactar un esquema en un full, malauradament perdut. Aquest llibre parteix, doncs, d’una hipòtesi traçada per Antoni Martí Monterde sobre com hauria pogut ser aquell llibre. Un encàrrec que el propi Climent li va fer dos anys després de guanyar el premi Joan Fuster 2018.

En aquest sentit, Monterde destacava que en aquesta publicació, de manera fortuïta, ha tornat a unir a Pla i Fuster. A més, també va agrair a l’editor de 3i4 que confiés en ell la conversa que va mantenir amb Fuster.

Durant la presentació el professor de la Universitat de Barcelona també va explicar que va descobrir Pla gràcies a Joan Fuster. Un cop descobert l’escriptor palafrugellenc, detalla que els va llegir en paral·lel. De fet, són dues figures que comparteixen moltes similituds literàries.

El 2022 es commemora el centenari de Joan Fuster

Per concloure, Antoni Martí Monterde, apunta a la possibilitat de fer una antologia similar, en aquest cas centrat en textos de Joan Fuster i sota el títol Hem d’acostar-nos més a Catalunya.

El volum s’estructura en dos blocs. El primer recull els textos de Pla sobre diversos escriptors i artistes valencians rellevants –Blasco Ibáñez, Azorín, Gabriel Miró, Manuel Sanchis Guarner, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés i, fins i tot, Raimon–. D’altra banda, el segon agrupa textos dedicats a paisatges i ciutats, amb notes sobre València, Alacant, Xàtiva o Sueca, d’on era originari l’assagista Joan Fuster.

Completa l’antologia un recull de correspondència, que inclou diverses cartes creuades entre Pla i Fuster, bon amic de l’autor d’El quadern gris, i del qual està aprovada la commemoració del centenari del naixement durant el 2022.

L’acte va comptar amb la presència d‘Enric Morera, president de les Corts Valencianes, Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de la Fundació Josep Pla, Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, Xavier Pla, professor de la Universitat de Girona i Eliseu Climent editor de 3i4.

D’esquerra a dreta: Eliseu Climent, Antoni Martí Monterde, Francesc Montero i Xavier Pla – Ferran Castelló


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *