Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Retrat d’una família obrera senzilla

Sandra Bisbe

Continuem amb el retrat que Martí Roger va fer de la societat palafrugellenca del principis del segle XX. La setmana passada vam posar la mirada en les famílies obreres de capa superior. És a dir, aquelles que tenien una millor vida, tot i que també eren molt austeres. Així, en el programa d’aquesta setmana la Sandra Bisbe ens ha portat l’altra cara de la moneda amb el retrat d’una família obrera senzilla.

Martí Roger explicava: “Conec una casa en la qual hi havia , fa cosa d’un any, tres noies que anaven a treballar a la fàbrica: una d’elles feia trefins per medi d’una màquina d’esmeril, i guanyava 3 pessetes de jornal; les altres dues triaven, guanyant 2 pessetes. El pare que no té ofici determinat, fa una colla d’anys que treballa de camàlic en una fàbrica guanyant primer 13 rals (3,25 ptes) i darrerament 14 (3,5 ptes). Ademés hi ha un noi que no es suro-taper, i guanya un jornal de 4 pessetes”.

A més, Roger també explicava com era el pis en el que vivien. Així, malgrat ser un lloc amb poc espai i poques habitacions, destacava que li havia fet molt bona impressió.

D’altra banda, també explica que cada setmana els fills paguen per menjar. Així el noi paga 7 pessetes per setmana i 6 cada una de les filles. Martí Roger, a més, retrata que el fill és aficionat al joc, un fet al qual s’assembla al seu pare: “mentres que el noi més aviat s’endarrereix, a causa de ser aficionat a jugar; retirant en aquest punt al seu pare, si bé desde que es va casar ha deixat el vici, per aver-se imposat la dona, que es feu mestressa dels diners”.

Pressupost d’una família obrera senzilla

INGRESSOS

Jornal del marit (290 dies a 14 rals)                                                 1.015 ptes

Entregues dels fills (52 setmanes a 19 ptes)                                      988 ptes

Benefici en el consum de la Cooperativa                                               37 ptes

Total                                                                                               2.040 ptes

DESPESES

Lloguer de la casa (3 duros al mes)                                                                     180 ptes

Alimentació de tots (unes 26 ptes. a la setmana)                                          1.352 ptes

Vestir i calçar del matrimoni, i algun regal per a les noies                             130 ptes

Entreteniment del mobiliari i compres                                                                60 ptes

Metge i germandat                                                                                                    22 ptes

Despeses del cap de la casa (fumar, begudes, casino, etc.)         120 ptes

Diversions (cinematògraf, teatre, etc.)                                                                 50 ptes

Imprevistos                                                                                                                 36 ptes

Total                                                                                                                1950 ptes

La vida a les fàbriques

Els horaris a la fàbrica eren de 10, 12 i 14 hores. La majoria començaven a les 6h del matí. A les 8h hi havia parada per esmorzar, una hora. En aquesta hora els que vivien aprop anaven corrents a casa a esmorzar. Paraven al mercat compraven un xic de peix que se’l menjaven fregit a casa. Quan la dona comença a treballar a la fàbrica, comença la cuina de les presses. És en aquest moment, prop de les 8h que les peixataries pujaven el preu del peix, aprofitant-se de les pobres jornaleres que amb les presses compraven el peix al preu que fos. Aquesta actitut va ser recriminada a l’Ajuntament i publicada en premsa, avisant a l’Ajuntament que prengués mesures contra els peixaters aprofitats.

Podeu saber més detalls de com vivia una família obrera senzilla visitant el blog de la Sandra Bisbe o escoltant de nou tota el programa de Trossets Compartits.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info