Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


‘Quan calmin els mals vents, tornaré’. Una història real de l’exili de la ganxona Pilar Francès

El llibre, ‘Quan calmin els mals vents, tornaré’, té com a protagonista Josep Francès Novella, avi de l’autora, i reviu les seves memòries de la Guerra Civil, l’exili de 1939, els camps de refugiats i la lluita per la supervivència.
Dijous a les 19h. Pilar Francès presentarà aquest llibre a la Biblioteca de Palafrugell, acompanyada per Fèlix Pérez que va ser mestre seu al Vedruna de Palamós.
Malgrat que és el primer llibre de Pilar Francès, aquesta ha destacata a Ràdio Palafrugell que sempre ha estat sempre una gran apassionada de la lectura i escriptura.
La idea del llibre, publicat per l’editorial Gregal aquest 2019, va sorgir arrel del documental sobre el camp d’Argelers que es va emetre per TV3. A partir d’allà, va començar una tasca de recerca a través de documents que el seu avi guardava en una caixa que va trobar a casa seva.
Josep Francès Novella no militava en cap partit polític, ni volia anar a la guerra, n’havia perdudes moltes pel camí. El van mobilitzar el maig de 1938 i va ser destinat a la Flotilla de Vigilancia y Defensa Antisubmarina de Cataluña. Posteriorment, i dalt del guardacostes Alcaudón, va marxar cap a terres franceses.
Com ens ha explicat la Pilar, no va ser fins més de 30 després que el seu avi no va poder tornar a Sant Feliu de Guíxols on va morir l’any 1989.