Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Les Estisores, diari mig en serio mig en broma

Sandra Bisbe

Programa 21 de Trossets Compartits. Avui dedicat a Les Estisores un diari mig en serio mig en broma. Cal destacar que aquesta és la primera publicació humorística de Palafrugell. Anys després van aparèixer La Bugadera o La Pebrera, a les que ja van dedicar un programa.

Malgrat no conservar el primer número que es va publicar el 18 de març del 1900 sí que a l’Arxiu Municipal de Palafrugell se’n conserva el segon. D’aquesta publicació, de la qual se’n conserven 8 números, destaquem la manera fresca i molt directe d’escriure.

Una de les coses que hem comentat han estat els pseudònims que utilitzaven els articulistes del setmanari. Entre ells, hem destacat el de “Tóxpiro“. El “Tóxpiro” era una arma secreta de foc enverinat que va inventar un murcià durant la Guerra de Cuba el 1898. Malgrat ser una arma de la qual els espanyols estaven molt orgullosos, mai es va fer servir. A més, també hi han altres pseudònims com “Lo Noy rotxil”, “Cigala” o “Brega”. De fet, només n’hi ha un que signa amb noms i cognoms: Joan Bruguera Cateura.

D’altra banda, també hem posat el focus en les seccions que portava el periòdic. Així, entre elles, hi havia “Palillas i Ruscalls”, en la que s’explicaven les notícies d’actualitat i el “Safregi de Las Estisoras”. En aquesta secció es parlava dels veïns i veïnes del poble i s’explicaven xafarderies. De fet, per una d’aquestes xafarderies van ser denunciats. Lluny d’amagar-se, en van fer un article titulat: Denunciats!.

La Xarada

Una de les seccions que hem destacat en aquest programa dedicat a Les Estisores, un diari mig en serio mig en broma és La Xarada. La Xarada, un joc de paraules que consisteix a ocultar la solució, trossejada en diverses parts independents. En aquest segon número plantegen una Xarada en la que cada frase correspon a una paraula per acabar fent una frase. L’endevinilla és la següent:

“Ma primera bona és,

la segona fort fa mal,

preposició ma tercera

talla, la que ve darrera

i’l tot m’ha de fer immortal”

La Sandra Bisbe, oferirà una ruta gratuïta a les 10 primeres persones que encertin aquesta Xarada. Així, per a participar-hi ho podeu fer comentant aquesta entrada o també mitjançant les xarxes socials.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info