Laura Guarch, una artista compromesa amb la natura
Rafel Corbí
- La cantant Laura Guarch presenta a Ràdio Palafrugell el seu primer àlbum d’estudi.
- Tot i ser el seu primer treball, té molta trajectòria en el món musical.
Laura Guarch és una cantant, compositora, creadora interdisciplinària i performer nascuda a Ulldecona, al Montsià i ens presenta el seu àlbum de debut, Krëodylia. Tot i ser el seu primer disc, cal apuntar que l’artista té molta trajectòria en el món de la música, fent de cantant, compositora i també formant part de formacions corals. Explica que aquest bagatge l’ha influït en el seu treball.
De fet, va començar estudiant piano clàssic i clarinet al Conservatori de Tortosa i posteriorment es graduà a l’ESMUC. També va endinsar-se en el món del cant i va formar part de la formació Barcelona Gospel Messengers, participant al programa Oh Happy Day de TV3. Més tard, va formar part de formacions a l’estranger, com per exemple a Londres, i ha col·laborat amb artistes de diferents disciplines. Actualment viu al Montsià, però explica que de vegades torna a Londres per fer projectes.
‘Krëodylia’, una paraula inventada, però amb molt de significat
La paraula que dona nom al seu primer treball, Krëodylia, és inventada, però prové de creode, un mot creat pel biòleg C. H. Waddington que és el nom del procés que segueixen les cèl·lules embrionàries per arribar al destí. Explica que totes les cèl·lules són iguals, però que han de recórrer un camí per diferenciar-se i executar la seva funció. Per a ella, aquest disc li ha permès trobar el seu camí.
Una persona vinculada amb la natura
La cantant d’Ulldecona explica que està molt vinculada i preocupada per la natura, especialment amb la crisi climàtica actual. La seva música s’inspira d’aquesta, recuperant alguns dels sons que en formen part i enregistrant-los directament. També juga amb les repeticions, les harmonies i els vocoders, juntament amb l’electrònica analògica, tècniques esteses i piano preparat per oferir textures de pur pop d’avantguarda.
Fins i tot, recentment ha anat a Islàndia per gravar els sons de les glaceres i poder-los combinar amb la seva veu. Afirma que podria donar pas a un nou treball musical. Per a ella, la mescla de la música amb els sons naturals permet connectar-se amb la natura, quelcom que afirma que és essencial en un moment que cal salvar el planeta.
Aquesta combinació de sons fa que la música de l’artista montsianenca esdevingui un equilibri entre la música electrònica i la sonoritat orgànica.
Ganes de fer més concerts
Laura Guarch va presentar el seu treball amb un concert a Ulldecona, però explica que li agradaria poder fer més concerts durant el pròxim any.
Agraïment a la gent que ha fet possible el treball
Per acabar, la cantant d’Ulldecona fa un agraïment a totes les persones que han fet possible aquest àlbum, entre elles, gent de terres gironines.
Es pot recuperar la conversa íntegra de Rafel Corbí a Laura Guarch, a continuació.