Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La higiene a principis del segle XX

Sandra Bisbe

Arran del Coronavirus en les darreres setmanes s’ha posat molt el focus en mantenir una bona higiene. Sobretot, pel que fa a tenir les mans netes. La Sandra Bisbe en aquest nou programa de Trossets Compartits ens planteja una pregunta: com era la higiene a principis del segle XX? A partir d’aquesta premissa repassem els fets recollits al setmanari l’Esclat (1918-1933).

Primer de tot s’ha d’explicar que és en aquella època quan va començar el corrent de l’higienisme. Aquest nou moviment vol posar de manifest la importància de la higiene personal i dels carrers davant les epidèmies que sorgien a Europa. En aquest sentit, recordem que a l’estat espanyol hi va haver 4 brots de còlera.

D’altra banda, no tothom veia amb bons ulls les noves mesures higièniques. De fet, hi ha homes que les qualifiquen de “afeminamientos modernos”.

La Sandra ens ha parlat de les Juntes de Sanitat, les primeres mesures higièniques que es van prendre a casa nostra de cara al turista i de quines eren les recomanacions que es feien per a mantenir una bona higiene personal. En aquest cas, aquests consells s’han extret del número 6 del setmanari l’Esclat, corresponent al 28 de juliol de 1918.

Tota una sèrie de recomanacions que es feien per a la higiene corporal en la que deien que era important rentar-se la cara i les manes un o dos cops al dia. El cos, però, n’hi havia prou fent una nedada a l’estiu o submergir-lo de tant en tant. En cap moment es parlava de fer servir sabó. A més, també es posava la mirada en la roba, en què fer a les cases i les fàbriques i per últim, donava molta importància a la netedat dels carrers, sobretot de cara al turisme.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info