Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Patronato de Obreras de Palafrugell

Sandra Bisbe

5è programa de Trossets Compartits amb Sandra Bisbe en el que s’ha parlat del Patronato de Obreras de Palafrugell fundat el 1910 per Mossèn Josep Riera. Però, per entendre aquesta institució s’ha de retrocedir en el temps. Així, s’ha d’anar a finals del segle XIX, en concret al 1891. Va ser en aquell any quan el Papa Lleó XIII va proposar la creació de diverses institucions obreres confessionals. L’objectiu principal era crear un moviment que anul·lés la lluita de classes i que, per tant, frenés el pas al socialisme.

Així doncs, la creació d’institucions d’aquest estil, eren intents per part de l’església per evitar la descristianització de la massa obrera. El Patronato de Obreras, de fet, neix a Barcelona el 1879 sota el mecenatge del marquès de Comillas. El Patronato va crear escoles per a obrers en les que s’ensenyava a llegir i escriure, labors i aspectes relacionats amb l’església.

En aquest sentit, també es va crear un himne, anomenat Som Germans. La Sandra Bisbe ha explicat què deia aquesta creació de Lluís Millet i Lluís Maria Valls.

Malgrat els continus intents de l’església per atraure els obrers, aquest moviment no va reeixir. Així ho va reconèixer un dels precursors d’aquests moviments, Antoni Vicent. Tot i que, en el medi rural, la Sandra Bisbe apunta que aquestes institucions van tenir més èxit que no pas a les ciutats industrials.

El Patronato de Obreras de Palafrugell

Com s’ha dit aquest moviment no arriba al nostre municipi fins el 1910 i ho va fer de la mà del Mossèn Josep Riera. Les principals característiques d’aquesta associació és que eren escoles nocturnes que funcionaven a partir de les 7 de la tarda i que hi havia dues juntes. Així narrava el setmanari Baix Empordà l’obertura d’aquesta escola en un article del 17 d’abril del 1910.

D’una banda, la junta directiva i, de l’altra, la junta escolar. A excepció del President Honorari que era el Bisbe de Girona, el vicepresident honorari i el director, la resta de les dues juntes estaven formades per dones. Així ha explicat la Sandra Bisbe qui formava el Patronato.

D’altra banda, s’ha de comentar que a la primera dècada del segle XX el Patronato s’organitzava a la parròquia de Palafrugell. En els estatuts de la institució s’explicava que el que es volia era ajudar a les noies treballadores a assolir els estudis elementals. Així, aquestes serien més respectades a les fàbriques i, fins i tot, podrien aspirar a una feina millor.

Com a curiositat, aquestes classes s’impartien on actualment hi ha la botiga de Can Damià Olivés. A més, en aquesta escola també impartien catecisme, labors, es pregava el rosar i a l’estiu s’organitzava un casal d’estiu per a noies. La Sandra Bisbe explica que aquestes classes eren impartides per les mestres Maria Girbal i Pilar Perxés.

Així doncs, malgrat l’intent del catolicisme de frenar el socialisme entres els obrers això no va acabar funcionant. De fet, ho vam veure en els primers programes de Trossets Compartits. Per exemple amb el Lock-out de 1919 o el Pacte de fam del mateix any.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info