Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Palafrugell proposa una transformació total del barri dels pisos Sant Martí

Escrit per a 8 de Setembre de 2022

  • L’ajuntament rebrà 2,1 milions d’euros per a la rehabilitació d’habitatges
  • El nou programa de Barris permetrà dur a terme obres per millorar l’accessibilitat de l’edifici o de la degradació física de l’edifici, i actuacions d’urbanització o millora de l’entorn
  • Les famílies en situació vulnerable podran rebre subvencions de fins al 100%

A través d’una subvenció provinent de la conselleria de Drets Socials, l’ajuntament de Palafrugell rebrà uns 2,1 milions d’euros per a la rehabilitació d’habitatges. Es tracta d’una convocatòria finançada amb fons Next Generation per actuacions destinades a la rehabilitació d’edificis d’habitatges amb criteris d’eficiència energètica. El departament invertirà 97 milions d’euros per millorar 100 barris de 38 municipis de tot Catalunya.

Aquest matí hi ha hagut una reunió a títol informatiu amb representats del veinat dels pisos Sant Martí i administradors de finques. La reunió, convocada des d’Urbanisme, ha fet saber que el destí de la subvenció serien els 5 blocs dels pisos Sant Martí, contruïts per la Cooperativa de Viviendas San Martín (els mateixos que més tard farien els de la Sauleda), a principis dels anys 60 com a mesura per pal-liar el “barraquisme” existent a la zona en aquells anys forts d’immigració .

Els programes i ajuts es destinen a millorar-ne l’eficiència energètica, mitjançant actuacions als tancaments, paraent exterior i coberta dels edificis. Això, a part de modificacions a les zones properes (voreres, aparcaments, places) amb la voluntat de l’ajuntament de fer una transformació de tot el barri.

El projecte estava valorat en 7 milions d’euros, dels quals 2 els posava la corporació i 1 els veïns. La sol·licitut de subvenció havia estat de 4 milions, dels quals se’n rebran, com hem comentat, 2,3. Cal veure també, doncs, com es fan les inversions a partir d’aquest moment.

El calendari previst és el trienni 2023-2025, amb possibilitat de pròrroga al 2026, amb la voluntat de fer intervencions també als carrers colindants. A partir d’ara toca informar als veïns i veïnes, i realitzar les inpeccions tècniques dels edificis (ITE) i els certificats d’eficiència energètica.

Després de la reunió, hem conversat amb en Santi Deulofeu, administrador de finques. En Santi, present a la reunió, ens l’ha valorat així.

Possibilitat d’ampliar les millores

A banda d’aquestes accions, podran dur-se a terme obres per millorar l’accessibilitat, com la instal·lació d’ascensors, o la degradació física de l’edifici. També es podran realitzar actuacions d’urbanització o millora de l’entorn, com noves infraestructures de sanejament i millora de les zones verdes i/o zones comunitàries. Així mateix, també se subvencionarà la creació d’oficines de rehabilitació en els mateixos barris per tal de facilitar la gestió de les actuacions programades.

A banda de Palafrugell, a la província de Girona en total hi haurà una dotació per valor de més de 18 milions d’euros en 10 municipis. Entre ells, Sant Feliu de Guixols rebrà 2,3 milions; Palamós 1,3 i Torroella de Montgrí 1,1.

El percentatge subvencionable de la inversió va directament relacionat amb la millora en l’estalvi energètic. Així, quan la reducció del consum sigui igual o superior al 30%, s’atorgarà un 40% de subvenció (amb un màxim de 8.100 euros/habitatge); quan la reducció del consum sigui igual o superior al 45% s’atorgarà el 65% de subvenció (un màxim de 14.500 euros/habitatge); i quan la reducció del consum sigui igual o superior al 60% s’atorgarà un 80% de subvenció (un màxim de 21.400 euros/habitatge). Les famílies en situació vulnerable podran rebre subvencions de fins al 100%.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *