Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Palafrugell congela l’aprovació del pressupost 2022

Escrit per a 2 de Novembre de 2021

  • És el resultat de la sentència que anul·la que els ajuntaments cobrin l’impost de les plusvàlues.
  • A Palafrugell aquest impost suposa un 5% del pressupost, és a dir prop de 2 milions d’euros.

El proper 18 de novembre havia de tenir lloc el ple extraordinari per aprovar el pressupost del 2022 de l’Ajuntament de Palafrugell. La decisió, però, del Tribunal Constitucional d’anul·lar l‘impost de plusvàlua fa que, de moment, aquesta aprovació quedi aturada. Ho explica Olga Palahí, regidora d’Hisenda del consistori.

Avui fa una setmana que es coneixia que el Tribunal Constitucional tombava l’impost de les plusvàlues que cobraven directament tots els ajuntament de l’estat espanyol. Aquest impost, a Palafrugell, significa el 5% del pressupost anual. Una xifra que traduïda en euros, resulta prop de 2 milions d’euros que com destaca Olga Palahí, regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Palafrugell.

La notícia d’anul·lar aquest impost va caure com una gerra d’aigua freda als ajuntaments, sobretot pel moment en el que s’ha produït: a finals d’any i quan s’han d’aprovar els pressupostos del següent exercici. Per això, Palafrugell ha decidit congelar l’aprovació del pressupost 2022 a l’espera de la resposta del Govern espanyol.

Olga Palahí durant el ple de novembre del 2019 d’aprovació del pressupost 2020

Mans i mànigues per quadrar el balanç

En cas que el Decret Llei que ha d’aprovar el Govern centra es retardi el consistori palafrugellenc té diverses opcions sobre la taula. D’una banda, Palahí apunta a prorrogar l’actual pressupost o refer el pressupost treballat per tornar equilibrar els ingressos i les despeses.

En aquest cas, però significaria fer mans i mànigues per abaixar despeses. Tenint en compte que la principal despesa del consistori és la de personal i aquesta no només no es pot retallar, sinó que ha d’incrementar. Per això, caldria retallar en la despesa de cada àrea de l’Ajuntament.

Una opció, però que esperen que no s’hagi de materialitzar, per tal de continuar fent front a les ajudes i inversions per fer front a les conseqüències de la pandèmia. En aquest sentit, una altra de les fórmules que es podrien buscar és la de crear un fons de contingència per un valor de 2 milions d’euros, a l’espera de poder ingressar aquesta quantitat.

Per últim, Olga Palahí comenta que no tenen constància que a Palafrugell ningú hagi reclamat aquest impost. Una reclamació que no té caràcter retroactiu, per tant no es pot reclamar allò cobrat anys enrere. Amb tot, davant d’aquest escenari, l’Ajuntament ha decidit congelar l’aprovació del pressupost 2022.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *