Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’Oncotrail 2024 Palafrugell estrena un nou sistema d’inscripció per sorteig

Escrit per el 26 de Gener de 2024

L’Oncotrail 2024 estrenarà un nou sistema d’inscripció a la cursa. A partir d’ara, totes les places s’atorgaran per sorteig en diverses fases. L’objectiu, segons l’organització, és “evitar col·lapses informàtics i donar a tothom les mateixes oportunitats”. La primera fase comença aquest dilluns 29 de gener.

L’Oncotrail és un repte esportiu i solidari que es disputa per equips i consisteix a recórrer 100 km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. L’edició 2024 es correrà els dies 5 i 6 d’octubre, però la inscripció es fa sempre el primer trimestre de l’any. Cada any, aquest procés suposa un allau de persones que volen aconseguir una plaça, ja que la participació està limitada als 300 equips per motius de logística i seguretat.

Per tot això, s’ha posat en marxa el següent sistema de sorteig d’inscripcions:

PRIMERA FASE – 100 PLACES PER A EQUIPS DE L’EDICIÓ ANTERIOR

Del 29 de gener al 5 de febrer

Els participants de l’edició anterior tenen una primera oportunitat per gunyar una de les primeres 100 places d’inscripció. S’hi poden apuntar del 29 de gener al 5 de febrer. El dia 5 es farà un sorteig davant de notari. I els equips guanyadors podran fer el pagament de la inscripció durant una setmana.

De cada equip que participi en aquest primer sorteig, com a mínim quatre membres hauran de ser participants de l’edició anterior. Cada equip ha de tenir un mínim de cinc membres.

Els equips preinscrits en aquesta fase que no obtinguin plaça, passaran automàticament a participar en el sorteig de la segona fase

SEGONA FASE – 175 PLACES + 10 DE RESERVA – OBERT A TOTHOM 

Un cop formalitzada la primera fase, es passarà a la segona de l’Oncotrail 2024, en la qual se sortejaran 175 places i 10 més de reserva. Aquest punt està obert a tothom i es farà del 13 al 20 de febrer.

El dia 20 es farà el sorteig davant d’un notari, i del 21 al 26 de febrer caldrà formalitzar la inscripció i el pagament.

El preu de la inscripció serà de 65 euros per als corredors/marxadors i per al conductor (opcional). En aquest preu queda inclosa l’assegurança de dos dies. Tots els membres inscrits (corredors/marxadors i conductor) tindran accés als avituallaments i un obsequi de l’organtizació.

Si l’equip està format per més de sis corredors, la resta d’integrants (fins a un màxim de 8 + conductor) es podran inscriure fins al 31 d’agost. 

Com sempre, cada equip de l’Oncotrail 2024 ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i, gràcies a la col·laboració de voluntaris i patrocinadors, tot el que es recapta es destina íntegrament a l’objectiu solidari del repte: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars.

Des de la primera edició, l’any 2013,  fins ara, s’han recollit 2.360.000 euros.

Aquest divendres al matí s’ha donat el tret de sortida a l’Oncotrail 2024 amb la presentació del recorregut, que serà el mateix que l’any passat, i amb l’anunci dels projectes que es finançaran amb els diners recaptats a les últimes edicions.

Per exemple, s’ha anuciat que la Fundació Oncolliga Girona finançarà amb 90.000 euros un projecte de recerca de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) que té busca aconseguir un diagnòstic precoç del càncer de pàncrees. Els fons per finançar aquesta investigació provindran dels donatius recaptats amb la prova solidària Oncotrail, amb dues aportacions de 45.000 euros corresponents a les edicions 2023 i 2024. 

L’anunci s’ha fet avui durant la presentació de la onzena edició de l’Oncotrail, que se celebrarà els pròxims 5 i 6 d’octubre a Palafrugell. La presentació ha anat a càrrec del director d’Oncotrail, Lluís Comet, i Jordi Alsina, representant de l’Agrupació Excursionista Palafrugell, que han estat acompanyats per la presidenta d’Oncolliga, Paqui Badosa; l’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, i la diputada d’Educació i Joventut de la Diputació de Girona, Mònica Alcalà.

Bona part de la presentació s’ha dedicat a explicar amb detall com s’han aplicat els 388.845 euros que es van recaptar en l’edició del 2023 gràcies als donatius dels equips participants.

El gruix més important dels fons recollits (145.653,8 euros) s’ha destinat als hospitals gironins i l’ICO Girona per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer. D’aquests, 50.723 euros han anat a  l’Hospital Dr. Josep Trueta per la compra de vint butaques per a les unitats de neurocirurgia i ginecologia i 36.438 euros a l’ICO Girona, per la renovació de llits a l’àrea de transplantaments de la vuitena planta i el lloguer per dotze mesos d’unes ulleres de realitat virtual per a pacients ingressats. També han rebut aportacions l’Hospital de Palamós (36.060 euros); l’Hospital de Figueres (17.391 euros); l’Hospital d’Olot (7.769 euros); l’Hospital de Campdevànol (16.341 euros); Hospital de Blanes (12.347 euros) i la Clínica Salus Infirmorum (3.588 euros).

Diagnòstic precoç del càncer pancreàtic

Una altra part destacada dels donatius (45.000 euros) seran la primera aportació al projecte de recerca sobre el càncer de pàncrees que du a terme un equip d’investigadors de l’IDIBGI defensat pel doctor Ernest Castro, adjunt de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica  del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Dr. Josep Trueta. El càncer de pàncrees és un dels més difícils de diagnosticar a causa de la inespecificitat dels símptomes inicials. Això fa que la major part dels diagnòstics es facin en una fase avançada o metastàsica de la malaltia i que, per tant, no es pugui recórrer a la cirurgia radical, l’únic tractament curatiu possible.

La hipòtesi del projecte de recerca presentat pel doctor Castro és que hi ha metabòlits en pacients de càncer pancreàtic que poden mesurar-se i utilitzar-se com a biomarcadors, fet que permetria un diagnòstic precoç de la malaltia entre la població de risc i, fins i tot, fer un cribratge poblacional. Els investigadors esperen que els resultats de la recerca permetin generar una eina diagnòstica eficaç per detectar la malaltia en fases precoces, fet que comportaria un augment de la supervivència.

Suport als serveis assistencials d’Oncolliga

La tercera beneficiada pels donatius d’Oncotrail serà la mateixa Fundació Oncolliga Girona. Una part dels fons (15.000 euros) es destinaran al finançament dels programes d’Assessorament en Nutrició i Càncer i Sexualitat a Clínica Oncològica que es van engegar l’any passat; una altra partida (22.905 euros) a l’adquisició de 25 llits articulats per fer front al creixement de la demanda d’aquest material dins del servei de préstec a domicili que ofereix l’entitat; i la resta (114.443,13 euros)  a donar continuïtat a la resta de serveis assistencials que s’ofereix als pacients oncològics i familiars: suport psicològic, fisioteràpia, estètica oncològica, banc de perruques, etc.

Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).