Noves ajudes per a retirar l’amiant dels habitatges particulars
Escrit per Ferran Castelló el 3 de Gener de 2025
- Barrejat amb el ciment es produeix el fibrociment –o conegut popularment com Uralita pel nom comercial
- Es va utilitzar per construir cobertes, envans pluvials, baixants i canonades, entre altres, durant dècades
Ja han sortit les bases d’una convocatòria d’ajudes per a retirar l’amiant dels habitatges particulars. La subvenció inclou la retirada a lloc, el transport i el tractament dels residus d’aminat. Les subvencions preveuen pagar el 100% del cost de les factures, mentre no se superi un màxim de metre quadrat per cada coberta d’amiant.
El llindar del cost màxim que se subvencionarà és de:
- Cobertes d’amiant de fins a 49 metres quadrats: 2.000 €
- Cobertes d’amiant de 50 fins a 99 metres quadrats: 40 euros/metre quadrat
- Cobertes d’amiant de 100 fins a 499 metres quadrats: 30 euros/metre quadrat
- Cobertes d’amiant de 500 fins a 999 metres quadrats: 25 euros/metre quadrat
- Cobertes d’amiant a partir de 1000 metres quadrat: 20 euros/metre quadrat
De moment, només s’han publicat les bases i cal esperar a la publicació de la convocatòria per saber els terminis de presentació de sol·licituds. Cal tenir en compte que l’amiant és un mineral compost de fibres que té molts inconvenients per la salut, tot i les seves propietats excepcionals en la construcció.
Durant els anys 1960 i 2000 es va fer servir freqüentment per la seva resistència al foc, les qualitats aïllants, la durada, flexibilitat i la resistència a àcids i bacteris. A més, com que és un mineral molt abundant a la natura és fàcil d’extreure i barat. Barrejat amb el ciment, es produïa el fibrociment –o conegut popularment com Uralita pel nom comercial– per construir cobertes, envans pluvials, baixants i canonades, entre altres.
Tot i això, l’any 2002 es va prohibir qualsevol producte que contingués amiant perquè la inhalació de les seves fibres pot provocar diverses malalties. El material ja instal·lat es podia mantenir mentre estigués en bon estat o fins a esgotar la seva vida útil, uns quaranta anys.
Si tens dubtes sobre si la teva teulada té amiant, l’institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha publicat un cens que es pot consultar en línia.
Luis el 3 de Gener de 2025 a les 19:49
Hola pues podrían hempezar con los que tiene el ayuntamiento por detrás de la calle gariga.