Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Nova campanya per impulsar el Voluntariat per la Llengua

Escrit per el 23 de Novembre de 2021

  • Sota el títol ‘Quan parles fas màgia’ es vol donar un nou impuls a aquest projecte que va néixer el 2003.
  • El nombre de parelles lingüístiques ha anat a menys des de l’inici de la pandèmia.

Des de la Generalitat de Catalunya han creat una nova campanya per impulsar el Voluntariat per la Llengua. Aquest servei, a Palafrugell, es gestiona des de l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Precisament, des de l’Oficina comenten que arran de la pandèmia han estat menys els voluntaris i aprenents interessats en aquest recurs.

El Voluntariat per la Llengua consisteix en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Marta Padrós, de l’Oficina de Català de Palafrugell lamenta que els catalans canviïn al castellà quan s’adrecen a una persona que considerem que no sap el català. Per això es va crear el programa del Voluntariat per la Llengua.

La pandèmia, però, també ha tingut afectació sobre aquesta iniciativa que abans del març del 2020 funcionava molt bé a Palafrugell. D’aleshores ençà, però, el nombre de parelles lingüístiques ha disminuït. Ara, han tornat a reprendre el programa, tot i que amb un número més reduït de voluntaris i aprenents.

La nova campanya per donar un nou impuls al Voluntariat per la Llengua porta com a lema ‘Quan parles fas màgia’. En aquest sentit, a la Biblioteca de Palafrugell hi ha una exposició repassant els avantatges de parlar en català també amb les persones nouvingudes.

En aquests moments hi ha tres parelles lingüístiques al municipi i dues més que estan a punt de fer-ho. Per poder formar part d’aquest programa, només cal posar-se en contacte amb l’Oficina. Per telèfon al 972 011 647 al web del Voluntariat o per correu a palafrugell@cpnl.cat.

Balanç positiu del primer trimestre presencial

D’altra banda, l’Oficina de Català de Palafrugell està a punt de tancar el primer trimestre, el primer presencial des de l’arribada de la COVID. En aquest sentit, només per això, aquests primers cursos ja han estat un èxit. Marta Padrós recorda que hi ha hagut menys alumnat, però perquè han hagut d’ajustar el nombre de persones per aula.

Tot i la davallada d’alumnat, s’han omplert totes les places dels cursos, així com estan rebent moltes trucades per demanar informació de cara al proper trimestres.

I un cop finalitzat el primer trimestre començaran les inscripcions pel segon que s’iniciarà la setmana del 10 de gener. Les inscripcions tindran lloc el 16 i 17 de desembre per exalumnes d’aquest darrer any i el 20 i 21 de desembre per alumnes nous.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).