Mor Teresa Juvé, degana de les lletres catalanes, als 104 anys
Escrit per Ràdio Palafrugell el 18 de Març de 2025
- L’escriptora i pedagoga Teresa Juvé ha mort als 104 anys. Degana de la literatura catalana, va combinar la narrativa històrica i detectivesca amb la memòria de l’exili
- Va ser Presidenta d’Honor de la Fundació Josep Pallach, entitat vinculada a Palafrugell. La van guardonar amb la Creu de Sant Jordi (2010) i el Premi Memorial Francesc Macià (2018), així com el Diploma al Mèrit Ciutadà de Palafrugell (2024)
L’escriptora i pedagoga Teresa Juvé Acero ha mort als 104 anys. Deixa un gran llegat literari i acadèmic que sobre la història de Catalunya, la memòria de l’exili i la literatura. Considerada la degana de la literatura catalana, Juvé va dedicar la seva vida a l’ensenyament, la investigació històrica i la novel·la, amb una trajectòria marcada per la seva experiència a l’exili i el compromís amb la llengua i la cultura catalanes.
Nascuda a Madrid el 1921, de pare català i mare madrilenya, va créixer entre Barcelona i el Baix Empordà. Durant la Guerra Civil, es va refugiar a l’Empordà, però, acabat el conflicte, es va haver d’exiliar a França amb la seva família. Allà va ser enllaç de la Resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial i va iniciar la seva trajectòria acadèmica. Es va llicenciar en Filologia i Literatura Comparada i va exercir de professora a França i a Catalunya.
Casada amb el polític socialista Josep Pallach, la seva vida va estar marcada per la lluita per la democràcia i l’educació. Després d’establir-se a París, on va viure amb Pallach fins al seu retorn a Catalunya el 1970, Juvé va seguir una prolífica trajectòria com a autora de novel·les històriques i detectivesques. Va crear el personatge de Jaume Plagumà, protagonista de diverses obres d’investigació criminal històrica. Entre els seus títols més coneguts hi ha La trampa, L’arbre trencat, El degollador de Vallvidrera i La ruta de la mort. També va escriure sobre la memòria de l’exili, amb obres com L’aiguamort a la ciutat.
Juvé va compaginar la seva tasca com a escriptora amb la docència i l’activisme cultural. Va ser professora a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va impartir assignatures de Literatura Occitana i Traducció Literària. També va fundar l’Escola Plurilingüe Emporiae a Roses, un projecte innovador per a l’ensenyament d’idiomes.
Al llarg de la seva carrera, va rebre nombrosos reconeixements, entre ells la Creu de Sant Jordi (2010) i el Premi Memorial Francesc Macià (2018). A més, va ser Presidenta d’Honor de la Fundació Josep Pallach, entitat que promou l’educació i el pensament pedagògic del seu marit. L’any passat, l’Ajuntament de Palafrugell li va concedir el Diploma al Mèrit Ciutadà, destacant la seva vinculació amb el municipi, on té la seu la Fundació Pallach.
L’Ajuntament de Palafrugell ha expressat el seu condol als familiars i persones estimades.