Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Meritxell Casacuberta: “És una tardor complicada en les donacions de sang”

Escrit per el 24 d'Octubre de 2023

  • Idealment, cada dia entre 900 i 1000 persones de Catalunya n’haurien de donar per tenir reserves durant una setmana i ara n’és més o menys la meitat.

Aquesta tardor hi ha menys donacions de sang del que és habitual. Així ho ha explicat Meritxell Casacuberta del Banc de Sang i Teixits a Ràdio Palafrugell. Idealment, cada dia n’hauria de donar entre 900 i 1000 persones de Catalunya per tenir reserves d’una setmana, però ara n’és més o menys la meitat.

A Catalunya, unes 5 milions de persones són aptes per a donar-ne, però només ho fa un 2%. I a més, les reserves baixen quan hi ha períodes festius o fa més bon dia.

A la pàgina web de Donar sang, els futurs donants poden respondre un qüestionari per saber si poden fer-ho o no. Hi ha limitacions si es pateixen algunes patologies, segons l’edat, el pes, el temps que fa des de l’última donació, estar embarassada o si s’ha viatjat en alguns indrets determinats, entre altres.

Meritxell Casacuberta, tècnica de promoció del Banc de Sang i Teixits a Girona, explica que en alguns països hi ha malalties que es poden contagiar a través de la sang i per això, algunes persones no poden donar-ne.

Cal tenir en compte que les donacions han de ser contínues perquè la sang caduca. Només poden congelar el plasma.

No només es pot donar sang. També, s’habiliten punts de donació de plasma. Cada dia, malalts de Catalunya en necessita pels seus tractaments per casos com poden ser grans cremades, accidents greus, algunes patologies o per l’elaboració de medicaments “hemoderivats”.

La donació dura uns 45 minuts i la recuperació és molt ràpida perquè s’extreu la sang, se separen les cèl·lules sanguínies amb un separador cel·lular, reté el plasma i retorna la resta de sang al donant per la mateixa via. Es pot donar cada dues setmanes.

A part, també es pot entrar a la base de dades de donants del moll d’os. Cal tenir en compte que la medul·la òssia és un teixit esponjós de dins dels ossos i és on es fabrica la sang perquè conté les cèl·lules mare. I no s’ha de confondre amb la medul·la espinal.

El trasplantament del moll d’os consisteix a donar les cèl·lules mare que es fabriquen i poden ser necessàries per tractaments de pacients amb leucèmia o altres malalties sanguínies. Normalment, els germans són les més compatibles, però de vegades no és així i cal buscar donants en un registre mundial dels donants amb 35 milions de persones.

Cal tenir entre 18 i 40 anys i el 90% dels casos de donació del moll es fa per extracció de sang de la vena. A més, només 1 de cada 4.000 persones arriba a ser-ne donant al llarg de la seva vida.

Un cop un s’hi registra, continuarà a la base de dades fins que compleixi els 60 anys. Qui estigui interessat a ser donant, només ho ha d’indicar en una donació i li agafaran una mostra de sang per analitzar i saber les compatibilitats. És una col·laboració amb la Fundació Josep Carreras.

Les empreses estan obligades a donar una baixa als treballadors per fer la donació, però després no cal ingrés ni hi ha un risc per la salut. Segueix un funcionament similar al de la donació de plasma i dura unes tres hores.

Palafrugell tindrà un punt de donació de sang el dissabte, 4 de novembre a la Bòbila. Tot i això, les donacions es poden fer durant tot l’any. El Banc de Sang i Teixits habilita punts mòbils en tots els municipis de Catalunya, però l’hospital universitari Dr. Josep Trueta de Girona és un punt de donació fix.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).