Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Lluís Català dedica ‘Nusatrus’ al centre de Palafrugell

Escrit per a 3 de Setembre de 2020

  • El fotògraf palafrugellenc és un dels protagonistes de la XI Biennal de Xavier Miserachs amb “Nusatrus” que es pot veure en sis espais diferents dels carrers del municipi.
  • És un homenatge al centre de Palafrugell i a la gent que hi transita, un indret que ha viscut des de petit.

El fotògraf palafrugellenc Lluís Català és un dels protagonistes de la XI Biennal de Xavier Miserachs. Amb dues dècades d’experiència exposaNusatrus” en sis espais dels carrers de la vila: dos al carrer Botines, al Pati de l’Estrella, a la Bòbila Vella i a les Peixateries.

Català dedica l’exposició al centre de Palafrugell i a la gent, un indret que ha viscut des de petit.

L’autor es mostra il·lusionat per exposar en aquesta edició de la Biennal, tot i que no és la primera vegada que ho fa. Fa 10 anys va exposar una sèrie de retrats anomenats ‘Empordanesos’.

Enguany, ha volgut mostrar els rostres que podem veure passejant pel centre de la nostra localitat, exposats en un àmbit urbà en què el pas del temps també afecta l’obra.

Tots i totes les protagonistes són gent de Palafrugell, exceptuant-ne una. Català convida als veïns i veïnes a trobar-lo.

Va escollir l’ús del blanc i negre perquè permet destacar la mirada i el rostre. A més, fa desaparèixer tot allò que és superflu i destaca l’essència.

Una exposició que creix

La setmana passada es va penjar alguna fotografia més en algun dels espais.

L’obra és exclusiva per a aquesta edició de la Biennal, però l’autor confia que tindrà continuïtat per a exposar tots els retrats que no han estat seleccionats.

“Algú va arrencar les fotografies, però va quedar molt bé”

Unes setmanes abans de la inauguració ja es va poder veure algun retrat pels carrers de Palafrugell. Català ens explica que va ser una prova de com s’haurien d’empaperar les fotografies definitives, però que també va servir per veure la resposta de la gent. Algunes van ser arrencades, però per l’autor aquest gest també forma part de l’evolució de l’obra.

Malgrat això, en algun moment va patir de què el treball fos arrencat al cap de poc, però de moment se sent satisfet de l’estat actual i el respecte de la gent.

Lluís Català començà a finals del 2019 a fer les fotografies, però el confinament li dificultà la tasca. Per a deixar registre de la situació excepcional, els retrats posteriors apareixen amb mascareta.

Per altra banda, fins setmanes abans de la inauguració de la Biennal no se sabia del cert si es podria finalment dur a terme. Finalment s’optà per una edició més reduïda.

Més activitats en parl·lel

La XI Biennal de Xavier Miserachs durarà fins a l’11 d’octubre. Per a aquest mes de setembre s’han programat activitats complementàries com la xerrada de Txema Salvans que exposarà quina és la seva relació amb Leopoldo Pomés (5 de setembre) o la conferència ‘A la recerca de Mey Rahola, fotògrafa’ a càrrec del musicòleg Lluís Bertran i la historiadora Roser Martínez García (26 de setembre). A més, el 18 de setembre es presentarà el llibre ‘La capsa vermella’ de Plàcid Garcia-Planas, Arnau Gonzàlez Vilalta i David Ramos sobre el llegat del fotògraf Antoni Campañà i al 12 de setembre, al Teatre Municipal, es projectarà ’36 fotògrafs confinats’.

Per acabar, ja al 9 d’octubre, tindrà lloc la xerrada d’Enric Bruguera sobre la recuperació de l’arxiu del fotògraf Pere Palahí.

Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb el fotògraf palafrugellenc Lluís Català al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *