L’Institut Baix Empordà organitza un concurs de cuina per prevenir el malbaratament alimentari
Escrit per Ràdio Palafrugell el 15 de Novembre de 2024
Aquest dimarts, 19 de novembre, l’Institut Baix Empordà de Palafrugell acollirà el concurs intern de cuina “Enrenou d’Aliments”. L’esdeveniment s’emmarca dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquesta iniciativa de l’Escola d’Hostaleria i Turisme vol reduir el malbaratament alimentari i promoure pràctiques sostenibles en la restauració.
Alumnes de direcció de cuina hi participaran en equips de dos, i prepararan un plat original amb aliments sorpresa. Els productes provenen d’espigolades locals, on diferents associacions i escoles recullen aliments que queden als camps després de la collita. Aquesta pràctica era habitual en zones rurals per aprofitar recursos alimentaris i ara es recupera per reduir residus.
Els objectius del concurs són fomentar la creativitat culinària amb productes recuperats, sensibilitzar sobre la importància de reduir el malbaratament i promoure la sostenibilitat a les cuines. També busca facilitar l’intercanvi d’experiències amb altres escoles i enfortir la col·laboració amb entitats del territori.
El jurat inclourà el xef Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc, un representant de l’administració local i un professor del Departament de Cuina de l’Institut. Els plats seran valorats per la presentació, la tècnica culinària i el sabor final.
Els plats més creatius rebran un reconeixement. L’activitat donarà visibilitat a les escoles participants i oferirà als alumnes l’oportunitat de desenvolupar les seves habilitats culinàries mentre aprenen sobre l’aprofitament alimentari. A més, aquesta jornada forma part de la celebració dels cinquanta anys de l’Escola d’Hostaleria i Turisme del Baix Empordà.