Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’Hospital de Palamós assoleix la categoria d’argent menció or de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum

Escrit per el 30 de Novembre de 2022

  • Va ser en el marc de la 20a trobada anual de l’entitat celebrada el passat 14 d’octubre.

L’Hospital de Palamós va recollir el passat 14 d’octubre l’acreditació del nivell argent amb menció or de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. Va ser a la vintena Trobada anual de l’entitat, celebrada a la seu del Departament de Salut a Barcelona. Ho explica Mari Cruz Rodríguez, coordinadora del Comitè Hospital Sense Fum.

El nivell argent amb menció d’or significa que es va passar del nivell argent a la menció or. El repte que té l’hospital és poder optar a l’ascens a la categoria d’or, passant una nova acreditació, en aquest cas internacional, mitjançant el Global Network for Tobacco Free Healthcare Services.

La Xarxa Catalana Hospitals Sense Fum audita cada 4 anys els diferents centres hospitalaris de Catalunya integrants, als qui reconeix en aquell moment -amb categories que van de l’or al bronze-, la tasca executada.

És doncs un reconeixement a les mesures preses per l’Hospital de Palamós en els últims anys com són la deshabituació tabàquica tant de la plantilla de professionals com de pacients; l’ampliació i senyalització d’espais lliures de fum a tot el perímetre de l’Hospital i l’edifici Fleming o les accions de sensibilització engegades cada any.

Aquesta sensibilització sobre la deshabituació tabàquica, també queda contemplada en els contractes laborals per a les noves incorporacions amb una menció expressa on el i la professional es compromet a seguir la política de l’entitat sobre el tabac. En els darrers anys s’ha pogut reduir el nombre de persones fumadores.

Es tracta de la màxima distinció obtinguda per l’entitat, que des del 2007 forma part de la Xarxa i que ha anat obtenint acreditacions gràcies al treball constant del Comitè Hospital Sense Fum. Aquest treball constant ha permès ascendir en les diferents categories: el 2014 es va obtenir la categoria bronze i el 2017, l’argent.

Actualment, la Xarxa compta amb 89 centres adherits dels quals 13 en són membres sense cap acreditació, 32 hospitals tenen la categoria bronze, 21 la categoria argent, 3 l’acreditació argent menció or i 6 hospitals ja disposen de la categoria d’or.

Com a empresa de salut, som conscients de la importància de la nostra exemplaritat i de la necessitat de poder oferir i facilitar l’ajuda tant a professionals, com a persones usuàries i acompanyants. Per això, l’acreditació suposa un estímul per continuar amb la millora contínua que s’ha anat demostrant en els darrers anys.

Mari Cruz Rodríguez, coordinadora del Comitè Hospital Sense Fum

Complementàriament, s’han fet públics els resultats de l’enquesta realitzada aquesta primavera sobre el tabaquisme entre els i les professionals. Va ser resposta per 180 persones que van confirmar la davallada del percentatge de professionals fumadors a l’Hospital: s’ha passat del 27,6 % de persones fumadores el 2008 a 18,3 % aquest 2022. Els resultats d’enguany són especialment positius, en el sentit que es tracta de més de 4 punts percentuals menys que la mitjana de Catalunya, que se situa al 22,6 %.

Per acabar, la doctora demana que qui desitgi deixar de fumar ho faci saber al metge o la metgessa de capçalera o bé, als infermers o infermeres. Així, s’organitzen activitats individuals i grupals per poder assolir l’objectiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).