L’escena musical underground de la Costa Brava per Álvaro Dobaño
Escrit per Ràdio Palafrugell el 1 de Novembre de 2020
- El cinematògraf gironí és el director de sis capítols dedicats a la història de l’escena musical underground de la Costa Brava.
- Aquest mateix diumenge 1 de novembre, s’estrena el sisè capítol “ATZAVARA”.
Ràdio Palafrugell va tenir el plaer d’entrevistar al cinematògraf Álvaro Dobaño Requena. Durant l’entrevista ens va parlar sobre el seu projecte de sèrie documental on es mostren els inicis del punk rock de la Costa Brava. L’escena ens transporta al Palafrugell de finals dels anys vuitanta, més concretament a la bòbila nova situada al camí vell de Tamariu. Dobaño, ens detalla quina és l’actualitat del projecte, d’on va sorgir la idea i com es va poder desenvolupar.
En primer lloc, Àlvaro Dobaño ens fa saber que la sèrie documental consta de sis capítols. Els quals retracten com els canvis socials, polítics i econòmics dels noranta es van plasmar a través de la música. Palafrugell, va ser una de les localitzacions protagonistes per al sorgiment de tota la creació musical davant el context històric i polític de l’època. A poc a poc, el que va començar essent una via escapatòria pel jovent de Palafrugell, va començar a créixer a nivells inesparats. La seva passió pel pop rock, va comportar a la realització de cada cop més concerts, més gent aficionada que venia de tot el món . Tot plegat, va acabar resultant un dels puntals de l’escena underground musical d’Europa. Tot això, a poques passes del centre de la nostra vil·la.
La cultura underground dels 80 i els 90
Tanmateix, la cultura underground es caracteritzava per no sortir a la llum. Això era el que definia a l’underground més pur. Qui hi formava part de la cultura coneixia la bòbila de Palafrugell. Álvaro Dobaño ens fa saber com per la bòbila van passar grans figures del pop rock underground europeu.
Per altra banda, descobrim que el projecte es troba directament enllaçat amb l’Álvaro Dobaño. El cinematògraf comparteix amb la nostra sintonia com va sorgir la idea del projecte i quins van ser els orígens. A més, també coneixem de la mà de Dobaño com finalment un lloc com la bòbila va resultar ser l’escenari de figures internacionals del pop rock underground.
Pel que fa als protagonistes, tots rondaven els 18 – 22 anys en l’època mostrada en la sèrie documental. La vida del jovent de la costa brava es caracteritzava per treballar de temporada i viure un hivern llarg i avorrit. Tenint en compte els pocs recursos digitals de l’època i la incomunicació de la vil·la, la bòbila va resultar el seu entreteniment, la seva passió i la seva via escapatòria cap a un món musical aïllat de la societat.
Així mateix es pot veure en el segon capítol. Álvaro Dobaño ens fa cinc cèntims del seu contingut, on és mostra l’aïllament dels protagonistes de la societat de l’època. Tot el que s’aïllava i pensava diferent que tothom, resultava estrany i desconegut per la societat. Així es veia el món de la cultura underground, fins que a poc a poc es van anar integrant. Ells i la seva música, es van obrir portes per mostrar-se al món, i la resposta va ser positiva.
“Encara avui dia estan tocant gent allà estils com el hardcore. La bòbila realment no va morir mai”.
En segon lloc, a través dels sis capítols es mostra l’evolució de la bòbila de la mà dels diferents contexts socials. Després d’acollir una sèrie de generacions i suposar un nucli artístic important, segueix obert com a local d’assaig.
Un lloc allunyat i a la vegada a prop del centre del poble. De fàcil accés i al costat de l’antic abocador, va resultar el lloc idoni per esclatar la creació de la música underground sense molestar a ningú.
Tal com s’ha mencionat anteriorment, Dobaño ha estat treballant en aquest projecte quatre anys de manera intermitent. La seva idea inicial era un curt sobre algunes de les bandes que van formar part de la bòbila. Però un cop va començar a investigar, va començar a adonar-se que no era només música: sinó una lluita social de la mà del context històric i polític de l’època.
“Ara ja hi haurà un testimoni de Can Mario, la bòbila, i de l’escena musical underground de Palafrugell.”
Tot satisfet amb el seu treball, Àlvaro ens explica que deixar testimoni era el seu gran repte.
Amb les dificultats afegides per la pandèmia, va acabar finalitzant el projecte ell mateix. D’altra banda també ens parla de la ràpida adaptació de la cultura al streaming, on ell ha sabut introduir el seu projecte. Un procés d’adaptació que ha sorgit a velocitat de la llum amb la pandèmia i el creixement de l’adaptació digital.
Per últim terme, recordar que aquest diumenge de Tots Sants, s’estrena l’últim capítol sobre l’escena a Sant Feliu de Guíxols “ATZAVARA”. Pel que fa al sisè capítol, no té data d’estrena a causa de la situació per la covid-19, però està prevista la gravació pròximament.
Finalment, recordant el projecte que ja vam presentar a Ràdio Palafrugell, Álvaro Dobaño ens avança que té previst editar-lo per fer un curt. Després de l’estrena del sisè capítol, el cinematògraf descansarà per carregar la ment d’idees.
“El projecte no quedarà enrere, perquè es va implicar molt jovent de Palafrugell i ha de sortir a la llum”.
Álvaro Dobaño Requena.
Facebook – La Tramuntana
Podeu gaudir de la conversa completa amb Álvaro Dobaño al següent enllaç.