Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


‘L’edat d’or del periodisme a Palafrugell’

Escrit per el 14 de Juliol de 2021

  • La publicació L’edat d’or del periodisme a Palafrugell serà presentada el divendres 16 de juliol a les 20h a la Biblioteca.
  • La publicació és el 27è número de la col·lecció “Quaderns de Palafrugell”.
  • Puri Abarca presenta l’anàlisi dels periòdics de la vila des dels finals del segle XIX fins a la Guerra Civil Espanyola.

Durant els directes dels divendres a Plaça Nova, al racó de la terrassa del Centre Fraternal, vam acollir la visita de diverses personalitats relacionades amb el teixit cultural de Palafrugell. D’entre elles, la periodista i amiga de la casa, Puri Abarca. Amb la qual, a més de parlar sobre la història de la ràdio, vam conversar sobre la publicació L’edat d’or del periodisme a Palafrugell.

L’edat d’or del periodisme a Palafrugell resulta la 27a publicació dels Quaderns de Palafrugell. Aquesta, presenta un recull de premsa des de finals del segle XIX fins al segle XX. A continuació, Abarca descriu Palafrugell com un focus important de l’activitat periodística.

Un testimoni del que passava a peu de carrer

Després de treballar en el recull, Puri Abarca declara que la majoria de publicacions eren de curta durada. En aquest sentit, aquestes publicacions no tenien un gran recorregut per la inviabilitat econòmica. Tot i això, alguns sí que van resultar mitjans de comunicació importants a causa de la seva constància.

En aquest punt de l’entrevista, la Puri Abarca recorda la publicació “El Palafrugellense”. Aquesta va ser la primera de totes l’any 1982 i que va obrir camí a l’edat d’or del periodisme al municipi. D’entre els més importants, es troben “La Crònica”, “El Baix Empordà” i “l’Ara” que va passar de setmanari a diari.

Abans de començar amb tota la investigació d’hemeroteca, originalment el projecte era un encàrrec de l’Arxiu Municipal. Però, amb la recerca, la Conxa Saurí i la Puri Abarca van començar amb la temàtica resultant així el recull que ofereix L’edat d’or del periodisme a Palafrugell.

La sàtira i l’humor també hi eren presents

D’altra banda, la Puri recorda que d’entre les publicacions digitalitzades de l’arxiu municipal, sempre hi falten alguns números. En aquest sentit, fa una crida la ciutadania a fer recerca als habitatges familiars per poder completar les col·leccions de l’Arxiu Municipal.

Per últim, com a curiositat de tot el procés d’investigació, Abarca destaca dues publicacions que ressaltaven per la seva sàtira i humor: “La Pebrera” i “La Bugadera”. Dues publicacions que, tot i ser efímeres, representaren les dues faccions polítiques de la vila abans de l’esclat de la Guerra Civil.

Finalment, adjuntem l’entrevista completa amb la Puri Abarca sobre la 27a publicació de “Quaderns de Palafrugell” durant el Matinal de Ràdio Palafrugell a Plaça Nova.

L'edat d'or del periodisme a Palafrugell

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).