Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’adaptació de l’Atenció Primària

Escrit per el 21 d'Abril de 2020

  • Les ABS de Palafrugell, Palamós, La Bisbal i Torroella han hagut de fer un gir de 360 graus per adaptar-se a la situació pel coronavirus.
  • Des de l’inici de la crisi el 80% de l’atenció ha estat no presencial.

La crisi del coronavirus ens està deixant moltes imatges als centres sanitaris. En aquest sentit, també hi ha hagut l’adaptació de l’Atenció Primària del Baix Empordà. Així, des del SSIBE expliquen com les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Palafrugell, Palamós, La Bisbal d’Empordà i Torroella de Montgrí han canviat la seva metodologia. Un canvis adoptats per donar una resposta ràpida i àgil a les nombroses demandes assistencials que estem tenint.

Primer de tot, expliquen que van decidir fer torns horaris de 12 hores per evitar coincidir a la feina entre companys i evitar riscos de contagi. A més, també han impulsat el teletreball com a part de la seva jornada laboral. D’altra banda, una de les primeres mesures també va ser tancar tots els consultoris per reubicar tota la demanda als 4 CAPs de la comarca.

L’atenció primària és la porta d’entrada al sistema sanitari. En aquest sentit, des dels ABS destaquen que són els que fan la primera criba dels malalts sospitosos de coronavirus. A més, fan el seguiment dels casos lleus i es coordinen amb l’Hospital de Palamós per derivar-hi els greus .

D’altra banda, apunten que el diagnòstic es fa, en la majoria dels casos, sense cap prova. Així, es basen en el que els explica el pacient -normalment per telèfon- ja que reserven els desplaçament als domicilis per la gent gran i pels casos més greus. Tanmateix, per atendre aquests pacients, han dividit els centres en una zona COVID-19 i una zona no COVID-19 on s’atenen els respectius pacients amb professionals equipats segons el cas.

80% de consultes no presencials

Aquest canvi ha comportat que de les 36.708 visites d’adults i 1.997 visites de pediatria que han fet del 12 de març al 20 d’abril, un 80% de les mateixes han estat no presencials, més de la meitat telefòniques.

En aquesta línia, el telèfon també permet seguir els pacients sospitosos i confirmats de coronavirus, durant un mínim de 7 dies. Així, entre les 4 ABS han fet un total de 3.485 trucades, una mitjana de 116 trucades/dia per seguiment COVID-19 positiu. El total de nombre de pacients atesos ha estat de 752 pacients a les 4 ABS contant els pacients amb COVID-19, els sospitosos i els que han tingut contactes de risc. Per CAPS, s’han atès 267 persones a Palafrugell, 194 a Palamós, 162 a La Bisbal d’Empordà i 129 a Torroella de Montgrí.

Facilitar la mort a domicili

D’altra banda, un aspecte del que se n’ha parlat molt en les darreres setmanes són els moments finals dels pacients. En aquest sentit, expliquen que n’hi ha molts que prefereixen morir a casa acompanyats i no sols a l’hospital. Així, els equips d’atenció primària s’encarreguen de proporcionar tot el confort necessari per facilitar aquest trasllat al domicili del malalt.

Les residències de la tercera edat del Baix Empordà tenen l’ajuda i supervisió dels respectius equips d’atenció primària. Treballen conjuntament per oferir la millor assistència als que més ho necessiten.

Per últim, també han volgut remarcar que “tota aquesta feina ha estat possible per la implicació dels professionals que treballen a diari als quatre centres, demostrant tenir una alta capacitat organitzativa, de gestió i de resolució i oferint una atenció de qualitat, propera i en la què garantim la continuïtat de tots els processos assistencials”.

A més, apunten que s’han de preparar pel que passarà quan es recuperi l’activitat. Han posat el focus en els tests serològics que faran a la població, com cuidar el dol de les persones, com ajudaran a la recuperació de malalts i com potenciarem la salut comunitària. Acaben dient que “en aquesta crisi hem après moltes coses que ens han de servir a tots, professionals i ciutadania, per al futur més pròxim”.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).