Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La situació del sector educatiu a Palafrugell en temps de pandèmia amb Mònica Alcalà

Escrit per a 20 de Novembre de 2020

  • Conversem sobre la xarxa de ciutats educadores, el consell d’infància, i la situació del sector educatiu a Palafrugell.
  • D’altra banda, la Mònica Alcalá també ens parla sobre l’educació més enllà dels espais educatius.

Nerea Cabello per Ràdio Palafrugell, entrevista per Rafel Corbí.

Comptem amb la visita de Mònica Alcalà, regidora d’Educació de Palafrugell. Comparteix amb nosaltres les seves impressions sobre la xarxa de ciutats educadores, la situació de les escoles de la nostra vila, i el funcionament actual del Centre Municipal d’Educació.

En primer lloc, la xarxa de ciutats educadores realitza reunions entre tots els municipis que hi participen. La intenció és poder establir projectes comuns i compartir impressions. La Mònica Alcalà les defineix com trobades tècniques.

Cal definir que la xarxa de ciutats educadores resulta de la unió de diferents pobles i ciutats que estableixen l‘educació com a eix per a diferents contextos de la nostra vida. És a dir, més enllà dels espais formals com escoles o instituts.

En conclusió, la xarxa de ciutats educadores és un projecte a escala autonòmica que neix amb l’objectiu de fer presència de l’educació en tots els àmbits, connectant a tots els agents de la població per poder arribar a una educació més extensiva.

“Malauradament per la pandèmia s’aturen moltes coses, però d’altres continuen funcionant”

D’altra banda, la Mònica Alcalà presenta algunes de les innovacions en educació dins del nostre municipi. Tot seguit, recorda la importància d’educar fora dels centres formals, com en l’àmbit familiar.

Tot contribueix a la formació dels futurs ciutadans del municipi i es treballa per oferir una educació de qualitat, però no tot es troba en mans de les escoles. 

El consell de la infància

Un consell que funciona a través de la reunió de delegats de 5è i 6è de primària, per tractar diferents temes en les tutories de les seves escoles. Els nens i nenes proposen temes del seu interès, perquè
d’ells hem d’aprendre moltes coses“. A continuació, la Mònica Alcalà ens explica el seu funcionament.

Així mateix, la Mònica Alcalà defensa el ventall de bones idees provinents dels nens i nenes del consell dels infants.

La situació de l’educació en pandèmia

En primer lloc, Mònica Alcalà destaca el treball de tot el sector. Intenten garantir el màxim de presencialitat i compaginar el confinament de grups amb el treball telemàtic.

Seguidament, fa menció a la facilitat de l’alumnat de secundària i formació superior per a la seva adaptació a la tecnologia i pròpia autonomia. Però un punt important és la dificultat dels més petits: des de la necessitat de disposar de la presència d’un adult a casa tot el dia, fins a la difícil adaptació telemàtica.

En segon lloc, Mònica Alcalà defensa la dificultat de resposta ràpida per part dels equips docents i les direccions del centre. No hi ha marge d’actuació davant el confinament dels grups, i l’adaptació ha de ser immediata.

Mònica Alcalà, regidora d’Educació.

Els centres educatius de Palafrugell

Des de l’inici del curs escolar, s’ha comptat amb un nombre important de grups confinats a Palafrugell. Però la regidora d’educació aclareix que els confinaments de grups no suposen la mateixa quantitat de positius que d’alumnes confinats. Es tracta d’un protocol de prevenció davant la detecció d’un sol positiu.

D’altra banda, en el cas del professorat amb un resultat positiu, es confina el grup igual. En el cas de donar positiu alguna persona de la família, es confina la família. Tot seguit, Alcalà ens detalla que cada cas té un estudi particular.

Pel que fa a pressupostos, l’Àrea d’Educació es mostra satisfeta amb la quantitat que pertoca per aquest curs 2020-2021.

Per concloure, respecte al Centre Municipal d’Educació, en l’actualitat es treballa, amb la gran majoria dels cursos i formacions, de manera telemàtica.

A continuació, podeu escoltar o descarregar-vos l’entrevista completa amb Mònica Alcalà, regidora d’educació a l’Ajuntament de Palafrugell.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *