Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La sexualitat i el benestar social són els temes que preocupen més a l’alumnat de secundària

Escrit per el 3 d'Octubre de 2022

  • Les dades provenen del programa Salut i Escola, que va rebre més de 10.000 consultes d’estudiants d’ESO i de Batxillerat relacionades amb la salut durant el curs escolar 2021-2022.

El Programa Salut i Escola, impulsat pels departaments de Salut i Educació, va rebre més de 10.000 consultes d’estudiants d’Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat relacionades amb la salut durant el curs escolar 2021-2022. A la regió sanitària de Girona es van superar les 1.700. És un programa adreçat a alumnes de tercer i quart d’ESO, però també s’atenen la resta de cursos.

Aquestes es canalitzen a través de l’espai Consulta Oberta, un servei que l’Atenció Primària ofereix dins dels centres educatius a través del Programa Salut i Escola de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Per a dur-ho a terme, infermers i infermeres es desplacen als centres per assessorar a l’alumnat de forma personal i confidencial.

Les qüestions més freqüents van ser relacionades amb la sexualitat, l’afectivitat i el benestar emocional i la salut mental. Especialment, els estudiants van preguntar sobre l’anticoncepció, l’ús del preservatiu, les infeccions de transmissió sexual (ITS), l’anticoncepció d’urgència, la sospita d’embaràs i qüestions relacionades amb l’afectivitat. Ho destaca Imma Martí, psicòloga i referent de Benestar Emocional i Salut Comunitària del CAP de Palafrugell.

Mitjançant les consultes, es detecten senyals d’alarma, es fa escolta activa i s’orienta i deriva, en cas necessari, cap a l’atenció dels possibles problemes de salut dins del sistema sanitari.

La psicòloga Imma Martí destaca la importància de treballar i gestionar les emocions. Afirma que sovint no estem habituats a enfrontar-les en alguns contextos vitals. Per aquest motiu, opina que estaria bé oferir el servei de Salut i Escola a etapes escolars prèvies.

També avança que, com a activitat complementària, a partir de finals del mes d’octubre i novembre es volen fer grups psicoeducatius a Can Genís. Seran grups de teràpia grupal per a enfortir emocionalment les generacions més joves. Es gestionarà des del CAP de Palafrugell.

Imma Martí posa èmfasi en la importància de l’adolescència com una etapa per a la construcció com a adult. Explica que actualment hi ha moltes interferències causades pel món virtual de les xarxes socials i que això, poden causar problemes d’autoestima i problemes d’enfrontar algunes situacions. Afegeix que les generacions prèvies estaven més protegides en aquest aspecte.

Per acabar, Martí demana a les famílies que estiguin atentes als seus fills i filles sobre alguns canvis de conducta, amb qui es relacionen, la seva comunicació, les conductes alimentàries… I si noten alguna senyal de canvi que indiqui malestar emocional, que recordin que poden recórrer als professionals, com els infermers i les infermeres dels centres, per a enfortir-los emocionalment.

Preocupació en la salut sexual

Paral·lelament, s’ha incrementat la coordinació entre els infermers i infermeres de Salut i Escola i els llevadors i llevadores dels ASSIRS per a l’atenció a la salut afectiva i sexual dels adolescents, ja sigui en l’abordatge de la salut sexual en la Consulta Oberta o bé en activitats grupals, siguin tallers, xerrades o jornades, que es fan als centres i que són complementàries amb les que els docents fan a l’aula dins del currículum escolar.

També, dins del Pla de Formació Continua del Programa Salut i Escola s’ha reforçat la formació dels professionals. Uns 500 infermers i infermeres van seguir cursos de formació bàsica i monogràfica durant el 2021, la majoria dels quals relacionats amb el benestar emocional i la salut mental positiva dels adolescents; la violència de gènere i les estratègies de prevenció, i la comunicació efectiva.

Així mateix, el Programa Salut i Escola promou entre els adolescents i joves el web Sexe Joves, que té com a objectiu promoure una sexualitat saludable i segura; prevenir embarassos no desitjats; infeccions de transmissió sexual i VIH, i abusos, assetjaments i agressions sexuals.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).Segueix llegint