Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La setmana dels barbuts acaba amb força fred

Escrit per a 17 de Gener de 2022

  • La setmana que ens deixa ha acabat amb temps tranquil i temperatures baixes.
  • No es preveuen canvis per aquesta setmana, almenys fins dijous.

La setmana dels barbuts és, tradicionalment, considerada la més freda de l’any, creença confirmada a Catalunya per la meteorologia. No sabem si aquest any serà la més freda, però que aquests dies i aquest passat cap de setmana ha estat especialment fred ens ho comenta en Josep Pascual, de l’Observatori Meteorològic de l’Estartit.

La denomicació de setmana dels barbuts prové del fet que aquests tres sants són representats a l’iconografia popular lluint llargues i espesses barbes blanques que s’associen amb la neu i el fred. Inclou les celebracions de Sant Pau l’Ermità i Sant Maur Abat (el dia 15) i Sant Antoni Abat (el dia 17).  Sant Bonet, Sant Efisi de Sardenya i Sant Canut també són del club dels barbuts.

La tradició també inclou a la setmana dels barbuts, per davant, Sant Hilari el dia 13. Però com que també inclou per darrera Sant Sebastià (el dia 20), Sant Fructuós (el dia 21) i sant Vicenç Màrtir (el dia 22), encara hem de preveure alguns dies més de temps fredolic.

La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts.

Josep Pascual preveu que les temperatures nocturnes es mantinguin igual en els propers dies. Malgrat això, a partir de dijous es preveu una baixada del mercuri diürn.

Així doncs, setmana freda. Però, com ens recorda l’amic Josep, encara ho poden ser més, ja que encara no estem al mes més fred de l’any.

Imatge d’ahir, la lluna sobre el castell del Montgrí. Foto: Josep Pascual

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *