Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Policia Marítima conjuntament amb Salvament Marítim rescaten a Palafrugell els cinc tripulants d’una embarcació que havia bolcat

Escrit per el 18 de Gener de 2021

  • Dues de les persones que viatjaven al vaixell  eren menors d’edat, i juntament amb la resta, van poder nedar fins les roques per refugiar-se a l’espera de l’arribada de mossos i el Sistema d’Emergències Mèdiques
  • Amb aquesta actuació, des de la posada en marxa de la Policia Marítima l’estiu passat, s’han auxiliat diverses embarcacions que, ja sigui per problemes tècnics o condicions meteorològiques, tenien problemes per retornar a port.

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de Policia Marítima i de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la Bisbal d’Empordà, en coordinació amb Salvament Marítim, van participar ahir al migdia en el rescat d’una petita embarcació que s’havia accidentat en una zona coneguda amb el nom de Banyera de la Russa, a Calella de Palafrugell.

Els fets van succeir cap a les 12:30 hores, quan una onada va fer bolcar una embarcació de quatre metres d’eslora ocupada per cinc persones, tres adults i dues nenes. Els tripulants van nedar fins a les roques i un d’ells va aconseguir escalar fins arribar a un camí de ronda, on va contactar amb un ciutadà i alertar els serveis d’emergència.

Immediatament, la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra, que estava fent patrullatge pel litoral gironí, es va adreçar al lloc dels fets. Un cop va arribar-hi, va comprovar que la barca estava mig enfonsada i els ocupants s’havien refugiat a les roques. En un dispositiu conjunt amb Salvament Marítim, van aconseguir rescatar els tripulants i traslladar-los fins al port de Llafranc. Quan van arribar al port, una dotació  de mossos d’esquadra i  un indicatiu de Servei Emergències Mèdiques, van atendre les cinc víctimes, dues d’elles menors d’edat amb hipotèrmia lleu, però no va ser necessari traslladar-les a centres sanitaris. 

Seguidament, es  va tornar al lloc de l’incident per treure l’embarcació, que estava mig submergida i només es veia la proa fora de l’aigua, i remolcar-la fins al Port de Llafranc per una embarcació de Salvament Marítim.

Patrullatge marítim des de l’estiu passat

A l’estiu de l’any passat, la Policia Marítima  va iniciar el patrullatge per l’Àrea Marítima Nord, establint-se una base nàutica al Port de Palamós, punt des d’on els planifiquen els patrullatges i dispositius per aquesta zona. Aquest servei diari s’ha iniciat amb efectius de la Unitat Aquàtica amb més de 10 anys d’experiència realitzant servei en l’àmbit marítim. Des de la posada en marxa de la base de Palamós s’han executat diverses actuacions d’assistència i auxili, algunes d’elles durant el patrullatge i, d’altres, en coordinació amb altres organismes. Fins al moment, s’han auxiliat diverses embarcacions que, ja sigui per problemes tècnics o condicions meteorològiques, tenien problemes per retornar a port.

Així mateix, en col·laboració amb altres organismes s’han realitzat serveis planificats, com és el cas del control de la Cala del Golfet per perill de despreniments en coordinació amb la Policia Local de Palafrugell. O l’actuació, en coordinació amb Agents Rurals, sobre una xarxa fantasma submergida a un ullastre situat a la localitat de Llafranc, que suposava un risc per les persones que practicaven el busseig a la zona.

També s’ha participat en una trentena de dispositius de recerca i localització, coordinats pel Centre de Coordinació de Salvament Marítim de Barcelona, especialment en la recerca de banyistes i submarinistes desapareguts.

Paral·lelament a aquesta activitat operativa, en aquests moments 33 agents es troben completant la seva formació específica en intervenció en medi marítim, dividida en dos grans blocs de continguts i on es facilita, entre d’altres coneixements sobre el medi marítim, patronatge d’embarcacions, rescats i salvament en medi aquàtic, navegació, legislació marítima, orientació i recerques a mar, extinció d’incendis, comunicacions, cartes digitals, mitjans electrònics i de seguretat, etc.

Una vegada finalitzada aquesta formació, les persones seran destinades a cadascuna de les tres bases nàutiques previstes: l’actual de Palamós, Vilanova i la Geltrú i L’Ametlla de Mar, on combinaran el patrullatge marítim i terrestre per cadascuna de les Àrees Marítimes.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).