La meitat del jovent de Palafrugell creu que haurà de marxar del municipi
Escrit per Ràdio Palafrugell el 14 de Maig de 2021
- Així ho mostren les dades de l’enquesta “El Palafrugell que vull” en la que hi han participat 530 joves del municipi.
- La formació, la mobilitat i la cohesió social són altres preocupacions del jovent de Palafrugell.
El desembre de 2020 l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell va realitzar una enquesta, sota el títol de “El Palafrugell que vull”. Avui s’han donat a conèixer els resultats i destaca que més de la meitat del jovent de Palafrugell creu que haurà de marxar del municipi. Aquesta és una de les dades que ha destacat a Ràdio Palafrugell, Jordi Ramisa, cap de l’àrea de Joventut.
L’objectiu d’aquesta extensa enquesta era determinar les directrius estratègiques del Pla Local de Joventut 2021-2023. Així ho ha recordat Jordi Ramisa.
Finalment, 530 persones van participar en aquest procés, on les edats de participació es van situar entre els joves de 14 a 35 anys. Ramisa valora positivament la participació, per sobre del 9% de tots els joves del municipi.
Del total de la participació destaca que fins als 17 anys hi van participar més del 40% del jovent. D’altra banda, per il·lustrar les dades més destacades de l’enquesta s’ha editat el següent vídeo.
Més de la meitat del jovent creu que no podrà viure ni treballar a Palafrugell
L’enquesta s’ha estructurat a través de 8 grans blocs, que són les temàtiques que més preocupen entre els joves actualment. Aquests són els següents: Accés a les TIC, Associacionisme i voluntariat, cohesió social, cultura, mobilitat, salut, formació i ocupació i habitatge.
Cal destacar que un dels principals problemes que afecta a la gent jove és el que té a veure amb la formació i l’ocupació. Així ho constata el fet que un 53% dels enquestats creu que no podrà viure i treballar a Palafrugell. El 54% esmenten que la falta d’experiència és un impediment per trobar feina i un 19% han rebutjat feines per la precarietat laboral. Un fet que ha sorprès molt al responsable de l’àrea de Joventut.
Pel que fa referència a l’accés a un habitatge i la cohesió social, un 22% dels joves creu que no es podrà emancipar abans dels 26 anys. A més, un 73%, actualment, no pot fer front a la quota mensual per accedir a un habitatge.
D’altra banda, més de la meitat creuen que hi ha llocs que no són segurs per passar-hi de nit. També destaca el fet que un 21% de les joves s’han sentit agredides sexualment alguna vegada.
En referència a les tecnologies de la informació i la comunicació, l’enquesta destaca que 1 de cada 5 no disposa d’ordinador propi i un 3% tampoc no disposa d’accés a Internet. Un fet que per Jordi Ramisa pot crear moltes desigualtats en matèria d’educació o laboral.
La pandèmia i la salut mental
En els darrers mesos s’ha posat la mirada en l’afectació de la pandemia en la salut mental dels joves. En aquest sentit, l’enquesta revela que un 27% dels joves ha pensat en fer-se mal o treure’s la vida alguna vegada, mentre un 14% si té algun problema, sigui el que sigui, no el diu a ningú. Segons Ramisa les respostes constaten que bona part dels i les joves se senten sols.
Sobre el consum d’alcohol i substàncies, el 55% consumeix begudes alcohòliques i l’edat d’inici se situa entre els 13 i els 16 anys. El 15% consumeix cànnabis o haixix, i ho comença a fer entre els 14 i els 16 anys. I hi ha un 12% que consumeix fàrmacs per dormir o relaxar-se, els quals inicien aquest consum entre els 15 i els 18 anys.
Amb totes aquestes dades recollides l’àrea de Joventut acabarà de definir el Pla Local de Joventut. En aquest sentit, Jordi Ramisa apunta que caldrà un treball transversal amb les divereses àrees de l’Ajutnament per donar una resposta i suport al jovent de Palafrugell.
Aquestes són algunes de les dades més destacades de l’enquesta. No obstant això, es poden consultar tots els resultats al web de l’Ajuntament de Palafrugell. També podeu recuperar l’entrevista íntegra amb el cap de l’àrea de Joventut al següent arxiu.
Blai Morlans el 15 de Maig de 2021 a les 0:49
este, que cuidar el jovent, es el futur del nostre poble, es una llastima que tinguin que anar a altres poblacions, tambe la mancança de internet a casa, habitatge etc, ha estat molt be l’enquesta, per veure las necesitat dels nois i noias de Palafrugell,-