Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Fundació Vila Casas inaugurarà dues noves exposisions a Torroella i Palafrugell

Escrit per el 7 de Gener de 2022

  • Una exposisió del fotògraf Jean Marie del Moral es podrà veure a Torroella a partir del dia 29 de gener
  • A Can Mario, a Palafrugell, es podrà veure la col·lectiva Localismes Universals, Artistes de l’Empordà, a partir del 26 de febrer

Jean Marie del Moral – Life vest under your seat

La primera de les exposicions ens arribarà a Torroella de Montgrí. Comissariada per Pere Antoni Pons, s’inaugurarà el dissabte 29 de gener a les 12h al Palau Solterra.

El fotògraf Jean Marie del Moral (Montoire, França, 1952) té una visió humanista del món. Mira amb el mateix interès i fotografia amb el mateix respecte qualsevol situació, objecte o persona que se li posa davant de l’objectiu. La relació que Del Moral estableix amb el que retrata –artistes de renom o personatges anònims, paisatges de tota mena o situacions de carrer més o menys insòlites– és serena i intensa. De fet, és la mateixa relació que ell proposa que el públic tingui amb les seves fotos, que no s’imposen als ulls sinó que els conviden a mirar, sense estridència ni efectismes.

Des dels seus inicis com a fotoperiodista al mític diari comunista francès L’Humanité, la trajectòria de Del Moral s’ha allargat durant gairebé mig segle i ha donat com a fruit una obra rica i variada. La riquesa i la varietat de l’obra de Del Moral són el resultat de la riquesa i la varietat de la seva vida, marcada per tres factors: la seva condició de fill de republicans espanyols exiliats i la seva doble identitat hispanofrancesa; la descoberta, de molt jove, de l’art, una passió que l’ha acompanyat sempre i que ha estat un dels motors de la seva feina; i, finalment, el nomadisme, que l’ha dut a recórrer una gran part del planeta, des de les dues Amèriques fins a Rússia i l’Àfrica, passant per la Xina i el continent europeu sencer.

L’exposició Life vest under your seat (Armilla salvavides sota el seient) presenta una mostra sintètica però representativa de la vasta obra de Del Moral. Se centra en tres eixos: el treball sobre artistes i tallers (Miró, Barceló, Fenosa, etc.), la panoràmica de mig segle sobre un planeta tan divers com canviant i les incursions del fotògraf en els terrenys del formalisme més experimental. Són fotos que sempre busquen la bellesa i el sentit. I els troben.

Àlex Susanna, director d’Art de la Fundació Vila Casas

Localismes Universals, Artistes de l’Empordà

L’exposició col·lectiva comissariada per Toni Álvarez de Arana, s’inaugurarà el dissabte 26 de febrer a les 12 h, al Museu de Can Mario de Palafrugell. És un projecte que es divideix en dues exposicions. Aquesta en serà la primera part.

La Fundació Vila Casas, ja des dels seus inicis, ara fa més de vint anys, sempre ha tingut un peu i mig a l’Empordà, un territori on, ara com ara, viuen i treballen més de dos-cents artistes plàstics. Molts d’ells ja es troben representats als museus de què disposa la Fundació, tant al mateix Empordà com a Barcelona. Tot i això, amb aquesta exposició ­–la primera d’un projecte que pretén arribar a dues– es vol anar més enllà, posant en valor altres veus artístiques no tan escoltades. La intenció és ampliar el radi d’artistes presents, però també aconseguir que tot aquest talent creatiu que ens envolta senti la Fundació Vila Casas com un espai propi on trobar-se i on presentar les seves obres.

Amb aquestes dues exposicions es posa damunt la taula cent artistes, un fet que serà el primer cop que es porta a terme. Això ha de servir, no per destacar-ne uns per sobre dels altres, sinó per poder parlar a partir d’ara de l’Empordà com a terra trufada d’artistes, un element patrimonial que beu de grans fonts com exemple els Pla, Dalí, Duchamp, Hamilton o Cuixart, i que ens diferencia d’altres contrades.

Partint d’aquestes dues premisses, això és, dels artistes que viuen i treballen de manera permanent a l’Empordà i del desig de teixir una xarxa de complicitats, ha semblat el més adient començar el recorregut amb el grup d’amics/artistes format a través dels trenta anys de feina de l’espai d’art Km 7. Aquests han estat capaços de trencar l’atomització actual per aconseguir una primigènia molècula al món de les arts plàstiques, que tot i no ser l’única de la nostra demarcació sí que ha estat la més duradora. Així doncs, la Fundació vol contribuir a potenciar aquest nostre patrimoni i, a la vegada, ajudar a vertebrar-lo de manera permanent. Fonamentalment, però, es vol apostar per una nova manera de veure i de mirar casa nostra, un tresor que creix dia rere dia.

Artistes que hi participen

Artur Aguilar, Rosa Aguiló, Pilar Aldana, Alfonso Alzamora, Ralph Bernabei, Rosa Brugat, Pep Camps, Josep Canals, Alberto de Udaeta, Jordi Galí, Javier Garcés, Guerrero Medina, Hiroshi Kitamura, Xavier Krauel, Luis Krauel, Laurent Martin “Lo”, Assumpció Mateu, Alícia Marsans, Maria Mercader, José Luís Pascual, Víctor Pérez Porro, Enric Pladevall, Carme Sanglas, Regina Saura, Manel Álvarez, Adolfo Estrada, Xavier Medina Campeny i Jordi Sardà.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).