Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Fundació Josep Pla rep els manuscrits de Pla publicats per l’Editorial Selecta (1949-1962)

Escrit per el 29 de Gener de 2023

  • La col·lecció està formada per més de trenta volums manuscrits i mecanoscrits.

La Fundació Josep Pla va rebre els manuscrits originals de Josep Pla publicats per l’Editorial Selecta, entre els anys 1949 i 1962. Els textos es trobaven en mans dels descendents de Josep M. Cruzet, l’editor de Pla.

El Fons Editorial Selecta. Col·lecció Cruzet-Borràs inclou 19 llibres i 2 textos breus en format original autògraf, 6 volums majoritàriament mecanoscrits amb original autògraf, 4 volums de galerades amb esmenes de Pla, 4 volums mecanoscrits i documentació variada. Tot i que hi ha material no inèdit, no s’havia pogut consultar fins ara.

A més, hi consten els manuscrits d’obres rellevants. Per exemple, de Contraban; Les hores; Girona, un llibre de records; Cartes d’Itàlia; Nocturn de primavera; Pa i raïm, Les illes, Llagosta i pollastre i Week-end d’estiu a New York.

Peces mecanoscrites donades a la Fundació Josep Pla
Documentació diversa donada en el fons

La signatura del conveni va anar a càrrec del president de la Diputació de Girona i del Patronat de la Fundació Josep Pla, Miquel Noguer, i dels familiars de Josep M. Cruzet, propietaris del fons. A l’esdeveniment, celebrat el dissabte 28 de gener al migdia, també es va comptar amb la presència de l’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas; el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; el director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero; el director de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona i patró de la Fundació, Xavier Pla; l’editora del llibre Amb les pedres disperses. Cartes 1946-1962, Maria Josepa Galofré, i el professor de la Universitat de Vic, Manuel Llanas.

Moment de la signatura de la cessió
Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de la Fundació Josep Pla, juntament amb la família de Josep M. Cruzet

El fons correspon a un període de plenitud creativa de l’escriptor i de compromís amb la cultura catalana. A més, cal destacar que els materials són previs a la censura. Per tant, permetrà conèixer més com era l’obra original de Pla. Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla, destaca que va ser una jornada important per Palafrugell i la cultura catalana.

A partir d’ara, la Fundació inventarà, catalogarà i digitalitzarà el contingut del fons. La voluntat principal és garantir-ne la conservació i preservació, però també obrir-lo a la comunitat d’investigadors i lectors. Montero afirma que es posarà a l’abast de la població com més aviat millor.

La família dels propietaris del fons explica la facilitat per fer la cessió. Xantal Borràs destaca l’elevat nombre de textos que s’han conservat durant dècades. Fins i tot, a l’incendi de la Llibreria Catalonia.

Joaquim Nadal durant l'acte a la Fundació Josep Pla
El conseller Joaquim Nadal durant l’acte a la Fundació Josep Pla

Durant la meitat de la dècada dels anys quaranta, Franco va aixecar de forma molt tènue la prohibició de publicar llibres en català. Prèviament, havia de passar per l’autorització de la censura. Pla va publicar-ne 22 a la col·lecció Biblioteca Selecta. A partir del 1956, es van enllaçar amb els 29 títols de les seves primeres Obres Completes.

Pla i Cruzet van intercanviar correspondència i van consolidar una amistat. Treballaren conjuntament per recuperar la presència pública de la literatura catalana. L’escriptor palafrugellenc esdevingué un autor emblemàtic de l’editorial. Malauradament, el projecte va quedar estroncat per la mort de Cruzet.

Es tracta de la cessió més rellevant d’obra planiana des de la donació dels manuscrits de l’Obra Completa de Destino dels anys noranta.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).