Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La concentració de microplàstics a la costa de Palafrugell és inferior a la mitjana, segons Surfing for Science

Escrit per el 16 d'Agost de 2024

  • Un grup de 33 voluntaris han fet una quarantena de sortides en caiac entre les platges de Llafranc i Sant Roc. Després, el Grup de Recerca en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona ha analitzat les mostres.

La concentració de microplàstics a la costa palafrugellenca està per sota de la mitjana de la resta de la costa catalana i de les illes Balears. És una de les conclusions de l’estudi de Surfing for Science, a partir dels mostrejos analitzats des del setembre de l’any 2022. Un grup de 33 voluntaris han fet una quarantena de sortides en caiac entre les platges de Llafranc i Sant Roc. Després, el Grup de Recerca en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona ha analitzat les mostres.

Les concentracions a Palafrugell són d’una mitjana de microplàtics de 0,11 mg/m2. En canvi, la mitjana de Catalunya i les illes Balears és de 0,69 mg/m2. Els plàstics inferiors a 5 mil·límetres arriben directament a les platges i al mar a partir dels vaixells de pesca, recreatius, abocaments puntuals d’indústries o aigües residuals, entre altres.

Segons l’estudi, el tipus de plàstic varia a cada lloc i es pot consultar al seu web. Per exemple, hi ha més concentració de microplàstic tipus pèl·let en zones properes a la petroquímica de Tarragona o de gespa artificial a la Costa Brava. I la quantitat depèn de diversos factors, però els temporals de pluja afavoreixen que arribin al mar i les onades eviten que vagin mar endins.

A partir de l’anàlisi de les restes, es vol saber més sobre les fonts, l’abundància, la mida, el color, el tipus de polímer, la fragmentació i com es dispersen els microplàstics. D’aquesta manera, es podrà buscar maneres per a reduir-los. Des de l’inici del projecte, s’han caracteritzat més de cinquanta mil plàstics.

Surfing for Science és un projecte de ciència ciutadana liderat per a la Universitat de Barcelona i l’ONG Surfrider Foundation. A Palafrugell, ho ha impulsat l’àrea de Medi ambient de l’Ajuntament i l’Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell (AVAC). L’empresa Tourist Service de Llafranc cedeix els caiacs als voluntaris i el Club Nàutic Llafranc deixa les instal·lacions per a la neteja del material de mostreig. 

El setembre començarà la tercera temporada de mostrejos a Palafrugell. Qui hi vulgui participar, ha d’enviar un correu electrònic a mediambient@palafrugell.cat.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).