Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Busquen voluntaris per recollir microplàstics a la costa de Palafrugell

Escrit per el 15 d'Octubre de 2023

  • Surfing for Science és un projecte pioner en l’anàlisi de les restes de plàstics a l’aigua per saber-ne l’origen i decidir com reduir-lo.

Surfing for Science busca voluntaris per recollir microplàstics de la costa de Palafrugell. És un projecte pioner en l’anàlisi de les restes de plàstics a l’aigua per saber-ne l’origen i poder decidir com reduir-lo. Al capdavant, hi ha investigadors de la Universitat de Barcelona i la Fundació Surfrider. Analitzen les mostres recollides en diferents punts de la costa catalana, de les illes Balears i del País Basc.

Per poder recollir les mostres, calen voluntaris. Oriol Uviedo, coordinador del projecte, explica que hi van en caiac o paddle surf per agafar-ho al voltant de la costa i no mar endins, com s’ha fet en alguna ocasió amb vaixells oceanogràfics.

Les sortides es fan cada dues setmanes perquè la quantitat dels microplàstics pot variar segons les condicions meteorològiques i l’ús de la costa. Però, la tendència global és que vagi en augment.

Analitzen cada una de les mostres i estudien característiques com el pes, la forma, els angles o els colors. Això permet determinar el seu origen, quant temps fa que es va fabricar, entre altres.

A Palafrugell, les mostres es recullen entre la platja de Llafranc i la de Sant Roc de Calella. L’àrea de Medi Ambient de Palafrugell crida a sumar voluntaris. Sergi Travessa, tècnic auxiliar de Medi Ambient, explica que tothom pot ser voluntari i no cal tenir experiència en navegar en caiac.

No passa res si algú no pot assistir en alguna de les sortides. L’any passat van ser uns 22 voluntaris. L’empresa Tourist Service cedeix els caiacs i el Club Nàutic Llafranc, les instal·lacions del port i també hi col·labora l’Associació de Veïns i Amics de Calella. Qui vulgui ser voluntari, ha d’enviar un correu electrònic a mediambient@palafrugell.cat o trucar a l’Ajuntament.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).