Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La campanya d’Es Niu comença a Palafrugell amb activitats renovades fins al 14 de desembre

Escrit per el 22 d'Octubre de 2025

  • La campanya gastronòmica d’Es Niu ja està en marxa a Palafrugell, Llafranc i Llofriu, i s’allargarà fins al 14 de desembre
  • Enguany, el municipi replanteja el format per donar protagonisme al valor cultural i tradicional del plat, amb tastos, xerrades i activitats educatives per preservar aquesta recepta emblemàtica de la cuina palafrugellenca

Palafrugell ha donat el tret de sortida a una nova edició de la campanya d’Es Niu, que s’allargarà fins al 14 de desembre amb la participació de restaurants de la vila, Llafranc i Llofriu. Enguany, la iniciativa presenta un format renovat que vol apropar la recepta tradicional a la ciutadania i reforçar-ne el valor patrimonial i cultural.

L’alcaldessa, Laura Millán, explica que han fet canvis a la campanya per reivindicar el plat palafrugellenc.

En aquesta edició, l’Ajuntament col·laborarà amb la Fundació Vila Casas, la Fundació Josep Pla, el Museu del Suro o l’Institut Baix Empordà per organitzar tastos, xerrades i activitats formatives.

Entre les propostes destaca el tast comentat d’Es Niu a la Fundació Vila Casas, el 19 de novembre, amb la participació dels restauradors Roseta Jorba (Pa i Raïm), Toni Sáez (L’Arc) i Montse Soler (La Xicra), acompanyat de lectures de textos de Josep Pla. També es preveu una mostra culinària popular i altres activitats que es concretaran les pròximes setmanes. A més, aviat també s’anunciaran noves activitats.

L’alcaldessa afegeix que els restaurants participants —L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm, Xadó, Casamar, l’Escola d’Hostaleria del Baix Empordà i La Sala de l’Isaac— inclouran Es Niu dins la seva carta, i no en format de menú tancat.

L’Es Niu és un plat d’origen palafrugellenc que es remunta a l’època de Quaresma. En els seus inicis es feia sense carn, amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps, pescadors i surers hi van afegir sèpia, aviram i salsitxes, i el van convertir en un plat de cuina lenta i sabor intens que requereix més de cinc hores de preparació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).