Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La biblioteca recupera la figura de la periodista Irene Polo

Escrit per el 14 de Febrer de 2023

  • Irene Polo va trencar amb els estereotips de gènere durant els anys 30 a Catalunya.

Les historiadores Glòria Santa-Maria i Pilar Tur repassaran la trajectòria de la periodista Irene Polo i Roig a la Biblioteca de Palafrugell. El Club les Imprescindibles de la Literatura Catalana tindrà lloc el dijous, 16 de febrer a les 18 hores.

La fascinació del periodisme d’Irene Polo és un recull dels articles que va publicar entre els anys 1930 i 1936. Els textos són testimonis de l’època i reflecteixen els canvis en la societat. Per exemple, en la moda, la denúncia social o en la censura, entre altres. La historiadora Glòria Santa-Maria explica que Polo va haver de començar a treballar molt jove després de la mort del seu pare.

A la dècada dels anys 30, amb 20 anys, va començar a publicar a la premsa generalista. Va esdevenir una reportera reconeguda a la Catalunya republicana, tot i ser una època en què els homes dominaven la comunicació. Els seus textos es van publicar als principals mitjans.

Ella era propera a la ideologia republicana i d’esquerres. Malgrat això, va ser molt independent a l’hora d’investigar i explicar els fets. Per exemple, l’any 1933 va cobrir les diverses vagues que va haver-hi a Catalunya, com Barcelona, Sallent o Súria. Va conversar amb els diferents sectors per poder conèixer quines eren les reivindicacions obreres.

Finalment, ella va marxar a Buenos Aires l’any 1936 com a representant de la companyia teatral de Margarida Xirgu. Inicialment, el viatge era per dos anys, però amb l’esclat de la Guerra Civil no va poder tornar a Catalunya. Va lluitar perquè la seva família pogués marxar de la guerra i anar a Argentina amb ella. L’any 1942 va suïcidar-se.

Per assistir al Club de les Imprescindibles de la Literatura Catalana de la Biblioteca, cal trucar al telèfon 972 30 48 09.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).