Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Grups de lladres de Barcelona posen en alerta les policies locals de la Costa Brava

Escrit per el 17 de Juny de 2022

  • Entre gener i març a la província els delictes han crescut un 26% i municipis com Lloret, Sant Feliu, Blanes i Palafrugell van en aquesta tònica

ACN/Ràdio Palafrugell

Les policies locals de la Costa Brava estan en alerta perquè l’inici de l’estiu, i sobretot la recuperació del turisme, pot atraure grups de lladres procedents de l’àrea de Barcelona. Es desplacen amb cotxe, es mouen amb rapidesa d’un lloc a un altre i no solen estar-se massa estona dins un mateix municipi. Però quan hi són, aprofiten per cometre furts, estrebades i robatoris. «Quan Barcelona té la grip, nosaltres sempre ens constipem», afirma l’inspector David Puertas, que presideix l’associació que agrupa els caps de les policies locals gironines. Puertas també admet que costa treure de circulació els delinqüents que fan d’aquest el seu modus vivendi, i per això demana més «agilitat» a la justícia per enviar els multireincidents a presó.

Després de l’impàs provocat per la pandèmia, aquest 2022 la delinqüència torna a anar a l’alça. «Ja hem notat un petit repunt que ens porta a estar alerta», explica David Puertas. I en paral·lel a les denúncies, l’inspector també exemplifica aquest increment amb les alertes que reben les policies locals a través de les càmeres de videovigilància. Cada vegada que un cotxe que ja tenen fitxat passa per davant d’un d’aquests dispositius, els aparells en llegeixen la matricula i envien un avís a comissaria. D’aquesta manera, les policies saben que el vehicle s’està movent dins el seu municipi. «Ara, com que els delinqüents tenen més oportunitats perquè ja no hi ha restriccions, tornem a veure com han pujat les alertes de les càmeres de videovigilància», concreta Puertas.

L’inspector David Puertas al seu despatx de la comissaria de Palafrugell. | XAVIER PI/ACN

De fet, l’últim balanç de criminalitat que ha fet públic el Ministeri de l’Interior ja evidencia com l’aixecament de restriccions per la covid també s’ha traduït en més delinqüència. L’estadística recull dades del primer trimestre d’any. Entre gener i març, arreu de les comarques gironines els delictes han crescut un 26% (passant dels 8.088 als 10.239). I si es posa el focus damunt la Costa Brava, els quatre municipis que hi apareixen -s’estudien els de més de 30.000 habitants- segueixen la mateixa tònica. Els delictes pugen tant a Lloret de Mar i Blanes com a Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.

Pugen les xifres dels furts

Però si hi ha una tipologia que destaca per damunt de la resta, aquesta són els furts. En el cas de Lloret, per exemple, han arribat a doblar-se (dels 36 de l’any passat ara s’està en 74). O a Blanes, sense anar més lluny, dels 79 furts registrats el primer trimestre del 2021, ara la xifra s’ha enfilat fins als 129. David Puertas, a més de presidir l’associació de caps de policies locals gironines, al seu torn també comanda la de Palafrugell. L’inspector explica que, precisament, els furts són una de les tipologies que més els preocupa. Sobretot, aquells que es cometen «a nivell més organitzat» (com els lladres que actuen fent abraçades a les víctimes o els que s’han especialitzat a robar cadenes i polseres).

En els darrers mesos, Puertas també explica que les policies locals han detectat més grups de menors que es dediquen a cometre furts i petits robatoris. «Són joves que passen moltes hores al carrer», concreta l’inspector. Ara, però, amb l’arribada de l’estiu i la represa del turisme, les policies locals de la Costa Brava també estan en alerta per una altra amenaça: els grups que lladres que arriben al litoral procedents de l’àrea metropolitana.

Controls i patrullatges

Per això, les diferents policies locals de la Costa Brava estaran amatents. D’entrada, faran controls a les carreteres per dissuadir els lladres (també en coordinació amb els Mossos d’Esquadra) i planificaran patrullatges dirigits cap a aquells llocs on hi sol haver més afluència de turistes, com ara eixos comercials o passejos marítims.

A l’hora de contenir els delinqüents i lluitar contra la sensació d’inseguretat, hi ajudaran també els reforços d’estiu. En el cas de Palafrugell, per exemple, 53 agents de la Policia Local que hi ha en plantilla s’hi sumaran nou interins.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).