Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Es redescobreixen les restes del vaixell Formigues I, esfonsat fa més de 2000 anys

Escrit per el 30 de Novembre de 2020

  • Els arqueòlegs han redescobert el Formigues I, un vaixell del segle I aC.
  • Ja s’havien fet expedicions anteriorment entre el 1959 i 1960 i al 1981.
  • Podria ser el vaixell més antic de comerç de vi de Catalunya.

Ferran Castelló / Ràdio Palafrugell
Entrevista per Rafel Corbí

Els arqueòlegs han redescobert les restes d’un vaixell de mitjans del segle I abans de Crist que va enfonsar-se a les illes Formigues, conegut com a Formigues I. El temporal Gloria van fer aflorar part de la fusta i ara s’està estudiant sobre si podria ser el vaixell més antic construït a Catalunya de comerç de vi. Ens ho explica Rut Geli, responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.

Aquestes restes ja es coneixien perquè la descoberta va tenir lloc l’any 1958 per part dels submarinistes del Centro de Recuperación e Investigaciones Submarinas. Es van fer dues campanyes d’excavació entre els anys 1959 i 1960 i al 1981. Malgrat tot, la informació que es tenia no especificava clarament la ubicació exacta i ara ha estat l’oportunitat per a tornar-la a saber.

Aquest vaixell podria ser el primer que transportava vi en àmfores tarraconense, el primer exponent vinícola del territori català. A les intervencions antigues es va extreure totes les restes més ben conservades, com per exemple, una trentena d’àmfores que es poden trobar actualment al Museu Marítim de Barcelona.

També es van extreure restes de fusta, però que actualment no es conserven.

Tot i que el Gloria va permetre redescobrir la ubicació, no tot són avantatges, ja que les restes abans estaven protegides per sorra i sediments, actualment no. Per aquest motiu, un cop acabats els treballs de valoració i catalogació, es va fer un treball de protecció.

No només a les Illes Formigues hi ha restes, tota la costa empordanesa és rica amb jaciments subaquàtics.

Aquest no és l’únic vaixell a les Formigues

Aquest any estava previst fer una campanya al vaixell Formigues II, situat en més profunditat i datat de finals del segle I aC. Aquest portava productes bètics, de l’actual Andalusia.

No obstant això, la pandèmia no ha permès fer l’excavació a les dates previstes perquè suposava un risc que, si alguns dels membres de l’equip es contagiava, s’haurien d’aturar les feines. Està previst reprendre-la al maig de l’any 2021.

La feina del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya

El gruix de la feina es desenvolupa al laboratori, que és on es fa la recerca, els inventaris i també, tasques de conservació d’aquells materials que fora de l’aigua podrien perdre’s.

Tampoc s’extreu tot el que es documenta, sinó que es torna a enterrar sota l’aigua si es poden conservar correctament. Només s’extreu allò que té interès científic.

No només treballen dins de Catalunya, sinó que participen en projectes d’altres comunitats autònomes; i no només al mar, sinó en aigües interiors com poden ser llacs o estanys.

Aquest pròxim maig i juny s’espera tornar a la normalitat, fer l’excavació de l’Illes Formigues II, un projecte de recerca a Empúries i un altre, a l’Estany de Banyoles.

Podeu recuperar la conversa íntegra amb Rut Geli, a continuació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).