Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Els vins de casa nostra i la setmana del vi català amb Jordi Grau

Escrit per el 10 de Novembre de 2020

Escrit per Nerea Cabello, entrevista per Rafel Corbí.

  • Aquest any, l’edició de la setmana del vi català és dura a terme amb activitats no presencials.
  • Jordi Grau, de vins i licors Grau, ens parla de vins catalans i de les vinyes de casa nostra.
  • El nombre d’exportacions a escala nacional i internacional, va creixent. Així com el prestigi de les vinyes catalanes.

Al llarg d’aquesta setmana se celebra la setmana del vi català. Una sèrie d’activitats organitzades des de la Generalitat de Catalunya, que ens arriben de la mà de l’Institut Català de la Vinya i el Vi. Per explicar-nos quina sèrie d’activitats tindran lloc amb motiu de la setmana del vi català, i conèixer els vins de la nostra terra, parlem amb Jordi Grau, de vins i licors Grau.

En primer lloc, la setmana del vi català s’organitza amb la dedicació de promocionar i donar a conèixer el vi català. Jordi Grau ens avança que, aquesta edició actual, no ha pogut organitzar els diferents actes de manera presencial a causa de la segona onada de contagis. Per tant s’estan fent cursos a través de zoom, seminaris en línia, formacions amb tastos i presentacions de cellers.

Sobre les presentacions dels cellers durant la setmana del vi català, tenen l’objectiu de donar promoció al sector del vi català. Un sector que va guanyant pes i importància a Catalunya, arreu de la península i també a escala internacional. Grau ens detalla que més del 50% del vi venut, ja és vi d’origen català.

“La imatge del vi català arreu del món és bona”

En segon lloc, des de vins i licors Grau, els nombres d’exportació de vi català tendeixen a augmentar. Segons ens explica Jordi Grau, en l’àmbit espanyol costa més entrar-hi per conseqüències d’influència política o pel gran nombre d’oferta per la quantitat de productors. Així mateix, el prestigi dels vins catalans és instaurat a diferents mercats europeus importants i va guanyant pes.

Quant a quantitat, la regió del Penedès per extensió de vinya cultivada és qui produeix més quantitat. Així també com el seu cava, per tant representen una quantitat elevada d’ampolles. Altres denominacions com el Priorat, no destaca la seva oferta per quantitat, però si ho fa la qualitat. I pel que fa al nostre Empordà, es treballa en equilibri amb quantitat i qualitat.

S’ha de tenir en compte, que les nostres terres de l’Empordà són un exemple d’èxit de les vinyes catalanes, i en poc temps ha crescut molt la seva oferta. El nombre de bodegues en deu anys s’ha duplicat, així com el nombre de referències. La demanda proclamava vins del territori de més qualitat.

Els vins de l’Alt Empordà i el Baix Empordà

D’altra banda Jordi Grau comparteix que les varietats de vins depenen de l’adaptació de les vinyes al clima i condicions del territori. Arreu de l’Empordà, els vins s’elaboren amb garnatxes i carinyenes. Quant a diferència entre Alt i Baix Empordà, ambdós territoris segueixen varietats i cànons similars.

Tot seguit, Jordi Grau destaca els productes de casa nostra, més concretament, els vins del celler d’Esclanyà i del Mas Oller a Torrent. A més també, de proximitat com els cellers de Calonge o Vall-llobrega amb una extensa tradició. “A poc a poc van naixent més cellers, recuperant la viticultura tan pròpia i il·lustrada del nostre territori”.

Un altre punt és la diferenciació entre Denominació d’Origen (a nivell nacional), i Denominació d’Origen Catalunya (a nivell autonómic).

Tot seguit, Jordi Grau detalla que la distinció a través de les DO, existeix per proclamar una imatge al producte, una qualitat i un preu. A continuació, ens presenta diferents vins que no disposen de DO, tot i ser d’una gran qualitat. “Si no tens DO surts com a vi de taula, has de fer-te nom i donar-te a conèixer”.

Finalment, Grau ens convida a conèixer l’univers dels vins catalans. Fa una crida a apostar per marques catalanes i aprofitar actes com els celebrats durant la setmana del vi català.

Per concloure, ens fa un seguit de propostes per gaudir dels productes de les vinyes catalanes de proximitat. Fa menció a un albarinyo, de varietat atlàntica però originari de Llagostera, així com als vins del Penedès i del seu Massís del Garraf o d’un xarel·lo del Penedès d’altura…

A continuació, adjuntem l’entrevista sencera amb Jordi Grau, de vins i licors Grau.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).