Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El TSJC anul·la la llicència del Xalet del Golfet però no obliga a enderrocar-lo

Escrit per el 20 de Gener de 2023

  • La justícia obliga a fer els estudis d’impacte paisatgístic

El Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat les llicències d’obres concedides al polèmic Xalet del Golfet per l’Ajuntament de Palafrugell entre el 2014 i el 2016. Ho fa perquè els permisos d’obres no tenien els preceptius informes d’impacte paisatgístic. Ara bé, la sentència no obliga a enderrocar l’edifici, sinó que reclama al consistori que torni a començar el procediment i que faci els informes que falten.

D’aquesta manera, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la sentència dictada el 2020 pel Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona. Les tres llicències anul·lades són les de construcció del gran edifici sobre el penya-segat de la platja del Golfet a Calella de Palafrugell, els murs de contenció i a la posterior legalització d’obres no ajustades a llicència.

El TSJC ha desestimat els 3 recursos d’apel·lació interposats per totes les parts –l’Ajuntament de Palafrugell, la promotora de les obres i l’Associació Salvem El Golfet-.

Segons la justícia, falta fer una anàlisi d’alternatives d’emplaçament del xalet, presentar un Estudi d’impacte i integració paisatgística i que l’òrgan de paisatge de la Generalitat de Catalunya faci el seu informe. Els jutges també creuen que no està justificat l’increment del 3% d’ocupació màxima.

Literalment, la sentència obliga a la “retroacció de totes les actuacions”. I, per tant, cal fer la preceptiva avaluació de l’impacte paisatgístic de l’obra. També ordena incoar d’un expedient sancionador.

Salvem el Golfet i SOS Costa Brava consideren que, amb aquests passos, les obres “no podran ser legalitzades davant l’excepcional impacte visual i paisatgístic, impacte de caràcter crític, que ha desfigurat completament la línia de paisatge costanera de la platja del Golfet”.

Per això, estan convençuts que aquestes actuacions conduiran a l’enderroc de l’edifici. Ho ha dit al Supermatí l’advocat de les entitats ecologistes, Eduard de Ribot.

De Ribot alerta que una de les conseqüències immediates de la sentència és la destrucció dels murs que superin el metre i mig d’alçada. I creu que amb aquest pas, es veurà “l’artificialització de l’edifici”.

La sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem.

Escolta l’entrevista sencera a Eduard de Ribot, advocat de Salvem el Golfet i SOS Costa Brava:


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).