Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El sistema «SITMUN – Vespa asiàtica» obre un espai web per recollir observacions de nius

Escrit per a 18 de Juliol de 2022

  • El propòsit d’aquesta eina és incrementar la informació recollida d’aquesta espècie invasora, que es complementa també amb un visor públic de nius històrics de vespa asiàtica a tot Catalunya

Hem volgut parlar amb en Marc Heras, regidor de Medi Ambient de Palafrugell, perquè ens expliqui exactament què és aquest sistema, i aquestes han sigut les seves paraules:

L’objectiu d’aquesta eina, a disposició dels ens locals, era fomentar la recollida estandarditzada d’informació i compartir criteris bàsics per a la gestió d’aquesta espècie exòtica invasora.  

“Un rusc de vespa asiàtica és com una esfera ovalada de paper maixé enorme, poden arribar a fer un metre de diàmetre”. Argumentava Marc Heras.

El projecte l’han desenvolupat conjuntament les diputacions de Girona i Barcelona, en col·laboració amb les diputacions de Lleida i Tarragona i el vistiplau del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya. 

Sobre la vespa asiàtica  

L’expansió d’aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva i ràpida. En l’actualitat, les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades. Des del 2018, ja és present a les quatre demarcacions catalanes, per bé que el grau d’invasió a les terres de Tarragona i Lleida és menor, atès que les condicions són menys favorables per a la seva propagació.  

Les condicions climàtiques, una gran disponibilitat d’aliment, la gran capacitat reproductora d’aquesta espècie i la manca d’enemics naturals específics n’han afavorit l’expansió pel territori. Aquesta vespa exòtica afecta especialment l’apicultura, atès que depreda preferentment abelles de la mel i altera negativament el comportament dels ruscs.

El SITMUN  

El sistema disposa d’un gran volum d’informació geogràfica que ajuda a veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d’informació generades pels departaments interns de les quatre diputacions, els ens locals de cada demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l’àmbit de les seves competències. Cal tenir en compte que aquesta informació és homogènia en l’àmbit supramunicipal, amb l’objectiu de poder aplicar polítiques regionals comunes.  

“Ara mateix en el SITMUN hi ha entrat totes les aportacions que s’han fet des dels diferents municipis que hi participen”

Podeu escoltar l’entrevista completa aquí:


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *