Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Premi Josep Pallach de periodisme educatiu, per a l’educador social i periodista Albert Font-Tarrés

Escrit per el 9 de Maig de 2022

  • L’article guardonat se centra en el català a l’escola i recorda els bons resultats de la implantació de la figura de l’educador social en centres escolars
  • El vicepresident del CEESC es converteix en el primer lleidatà que rep un dels Premis Pallach d’Educació
  • El guardó el lliura l’Ajuntament de Palafrugell conjuntament amb la Fundació Pallach

L’educador social i periodista lleidatà Albert Font-Tarrés ha estat guardonat amb el Premi Josep Pallach, que convoquen l’Ajuntament de Palafrugell i el de Begur i la Fundació Josep Pallach, per l’article ‘L’escola d’un sol poble’. El reconeixement s’ha lliurat aquest dissabte 7 de maig al Casino Cultural de Begur, municipi al qual va estar vinculat l’influent pedagog que dona nom al guardó. Albert Font-Tarrés és vicepresident del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).

El jurat ha estat format per la psicòloga Mònica Alcalà (regidora d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell), el periodista Enric Serra (en representació del Col·legi de Periodistes de Catalunya), el mestre i músic Fèlix Pérez Diz (en representació de la Fundació Josep Pallach), el docent Pau Segarra (en representació de la família de Josep Pallach) i Núria Aupí, cap de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell.

En l’article premiat, Albert Font-Tarrés exposa un seguit de dades dels estudis sociodemogràfics sobre l’alumnat de Catalunya en què desmunta “una instrumentalització de la llengua per interessos espuris” i recorda que “el català és patrimoni de totes i tots i la immersió lingüística a l’escola i l’institut, tenir-hi el català com a llengua vehicular, no és una agressió contra el castellà, ni contra el seu ús ni contra la identitat lingüística de castellanoparlants”. En el text es defensa que les dades demostren que “si el resultat mitjà obtingut en català o castellà és positiu, és molt probable que el resultat en l’altra llengua també ho sigui”.

Aquest matí l’Albert Font-Tarrés ha passat pels estudis de Ràdio Palafrugell i així ens parlava del seu article.

L’article recorda la necessitat d’educadors socials als centres escolars

Font-Tarrés apel·la al “dret de tot infant i jove de tenir accés a aconseguir ser competent lingüísticament en català per poder interaccionar i accedir al patrimoni creat, heretat i compartit per aquesta comunitat lingüística” i afirma que “a l’escola no li fa falta més crispació sinó més treball per a la convivència i el benestar, més atenció a la diversitat, més acció comunitària, més relació amb l’entorn i contextualitzar aprenentatges d’una educació integral”. En aquest sentit, recorda els bons resultats en el segon curs d’implantació de la figura de l’educador/a social en centres escolars de Catalunya i el bagatge de més de 20 anys que hi ha en altres punts de l’estat espanyol.

En l’article premiat evoca l’historiador, advocat i activista cerverí Josep Benet quan va afirmar: “Tots reclamant que l’ensenyament de l’idioma català sigui una realitat per a tothom, perquè a Catalunya ningú es pugui sentir discriminat per raó d’idioma. Perquè uns i altres, catalans de llinatge i nous catalans, formem un sol poble”. Font-Tarrés hi afegeix: “I com un sol poble hem de desactivar discursos segregadors”.

Entre el periodisme i l’educació

La trajectòria professional d’Albert Font-Tarrés (Lleida, 1985) es mou entre el periodisme i el fet educatiu. Actualment és vicepresident del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, està vinculat als moviments de renovació pedagògica i és membre de la Societat Catalana de Pedagogia de l’Institut d’Estudis Catalans, entre altres. Forma part de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, de la comissió d’Educació per a l’Agenda Rural de Catalunya, del grup coordinador de la xarxa territorial de l’Aliança Educació 360 o del Consell Escolar Municipal de Lleida.

Albert Font-Tarrés ja havia rebut reconeixements per la seva faceta periodística, com ara el Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere (2020), el Premi Pica d’Estats de premsa d’informació general (2016), el Premi Sardalleida (2013) o el Premi Seu Vella de periodisme escrit (2006). Segons ens comentava, per a ell és importantíssim haver rebut el guardó de la Fundació Pallach i l’ajuntament de Palafrugell.

El Premi Josep Pallach arriba a la 7a edició

El Premi Josep Pallach d’experiències educatives es convoca des de l’any 2003, al qual s’hi va afegir el de foment de la narrativa curta en l’estudiantat i el de periodismes educatiu. 

La primera edició del Premi Josep Pallach d’articles periodístics sobre transversalitat educativa va ser el 2015 i la va guanyar el professor Xavier Besalú, referent de l’educació popular i la interculturalitat, docent de la Universitat de Girona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. També l’han rebut en altres edicions el psicopedagog Joan Serra Capallera (director de la revista especialitzada Àmbits de Psicopedagogia i Orientació), les periodistes Mairena Rivas i Pili Turon i l’educadora social Elena Montiel. L’edició de 2016 es va declarar deserta. 

Fundació Pallach/Rafel Corbí


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).