Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Museu del Suro presenta l’exposició ‘La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis’

Escrit per el 26 de Febrer de 2022

  • El Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta al Museu del Suro l’exposició La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis.
  • Una exposició per a impulsar el coneixement del poblat neolític de La Draga (Banyoles).
  • La versió itinerant que es presenta a Palafrugell forma part de l’estratègia del MAC d’impulsar i donar suport tècnic i econòmic als projectes cooperatius de l’Arqueoxarxa.
  • L’exposició, que es podrà veure fins al 22 de maig incorpora el llenguatge del còmic del dibuixant gironí Quim Bou.

L’exposició La revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis que es presenta al Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell és una versió creada per a la itinerància amb la col·laboració de l’Arqueoxarxa. De forma didàctica, repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques al poblat neolític de la Draga, situat a Banyoles i considerat un dels assentaments més antics del nord-est peninsular. La mostra està comissariada per Antoni Palomo, conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

La Draga és l’únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental, fet que permet exemplificar a través del patrimoni conservat, en part sota l’aigua, una etapa cabdal de la nostra història: els inicis de l’agricultura i la ramaderia.

La revolució neolítica va suposar la primera gran transformació del medi: plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i l’aplicació de tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7.400 anys, un grup de persones agricultores i ramaderes s’assentaren a la vora de l’estany de Banyoles, i van esdevenir el poblat neolític més rellevant a Catalunya.

Posant punt final en la seva itinerància, la mostra aporta una gran quantitat d’informació sobre les primeres comunitats agrícoles i ramaderes que es van establir al nord-est de la península Ibèrica emprant un llenguatge fresc, visual i didàctic com és el còmic.

L’exposició

L’exposició s’estructura en diversos àmbits que responen a quatre conceptes bàsics que la protagonista del relat experimenta: l’emoció (per la descoberta del jaciment el 1990), l’anàlisi (mitjançant peces arqueològiques originals i rèpliques fidels), la interpretació (reconstrucció del que va succeir al poblat durant quasi 400 anys) i la imaginació (representació mitjançant la realitat virtual de com era el poblat i el seu entorn fa 7.000 anys).

Com a recurs museogràfic es presenten sis audiovisuals que connecten en primera persona amb els protagonistes de les descobertes d’alguns dels objectes més destacats de les excavacions. Mostren també els processos d’elaboració que haurien tingut aquestes peces (una aixa de fusta de roure, un pal cavador de fusta de boix, un anell d’os i un bol ceràmic).

L’últim àmbit està reservat a un espai en què la realitat virtual és la protagonista: el visitant entra en el poblat de la Draga i en el Neolític a través d’un audiovisual que recrea una passejada pel jaciment i el seu entorn. Aquest ha estat produït pel Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC i s’emmarca en un projecte del Programa Recercaixa, finançat per l’Obra Social ‘la Caixa’.

Un extraordinari aparador dels resultats de 30 anys d’exhaustives excavacions arqueològiques fetes en el poblat neolític de la Draga i coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb un equip multidisciplinari format per científics del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF) que han aportat resultats de gran impacte científic i amb projecció internacional.

Inauguració dissabte a les 19 hores

L’acte d’inauguració, que es realitza aquest dissabte 26 de febrer a les 19.00 hores, comptarà amb la participació del regidor del Museu del Suro a l’Ajuntament de Palafrugell, Sr. Marc Heras; també amb la presència del director del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, Sr. Lluís Figueras; la catedràtica de Prehistòria de la UAB, la Dra. Raquel Piqué; l’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF) el Sr. Xavier Terradas i la coordinadora de l’Arqueoxarxa, la Sra. Anna M. Garrido.

L’exposició és itinerant i va inaugurar-se per primer cop l’any 2018 i ja ha passat per diversos museus prèviament.

Presentació de l'exposició sobre La Daga
Fotografia: Rafel Corbí

Pel que fa al cartell, és una referència a la Revolució Russa i fa un paral·lelisme amb els fets que es van viure durant l’època neolítica, ja que van canviar la manera de viure i influïren directament amb la vida actual.

Activitats complementàries

La mostra es complementa per un programa d’activitats paral·leles per a públic escolar a través d’una maleta pedagògica, també amb activitats per a públic familiar i diverses conferències divulgatives.

Inauguració i visita guiada

26 de febrer a les 19.00 hores
Parlaments i visita guiada a càrrec d’Antoni Palomo, comissari de la mostra i conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Conferències

18 de març a les 19.00 hores
El Poblat neolític de la Draga. Mètodes científics.
Xerrada a càrrec del Dr. Xavier Terradas (IMF, CSIC)

8 d’abril a les 19.00 hores
Agricultura, gènere i desigualtat social durant el neolític.
Xerrada a càrrec de la Dra. Raquel Piqué, catedràtica de Prehistòria de la UAB

Tallers

26 de març a les 18.00 hores
El pa, aliment dels Déus 
Taller de molta i elaboració de pa
Amb la col·laboració del Museu i Poblat Ibèric Ca N’Oliver

9 d’abril a les 18.00 hores
Pintem pintures rupestres amb materials del neolític
Taller de pintura amb pigments naturals, com plantes, carbó o fins i tot minerals.
A càrrec de Montserrat Abril, Aula d’Art de Palafrugell.

7 de maig a les 18.00 hores
Les dones fan olles i cassoles 
Taller de modelatge de ceràmiques neolítiques.
Amb la col·laboració del Museu i Poblat Ibèric Ca N’Oliver

Per acabar, cal recordar que es pot tenir més informació trucant al 972 30 78 25, per correu electrònic o a través del web del Museu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).