Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Govern declara Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional el Carrousel Costa Brava de Palafrugell

Escrit per el 30 de Desembre de 2020

  • Aquesta és la més coneguda de les activitats que configuren el programa de les Festes de Primavera.
  • Es tracta d’una manifestació popular molt arrelada que recupera una tradició prohibida durant el franquisme.

El Govern ha aprovat declarar Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional el Carroussel Costa Brava de Palafrugell, i que aquesta declaració sigui inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

El Carrousel Costa Brava és la més coneguda de les iniciatives que configuren el programa de les Festes de Primavera, de les quals és el nucli central. En el Carrousel s’hi aplega una gran munió de carrosses i comparses, tant locals com procedents d’arreu de Catalunya. L’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, en destaca aquest reconeixement a tota la gent que ho ha fet possible a través dels anys.

L’alcalde ens comenta també la consolidació que s’ha intentat portar a terme des de l’ajuntament del Carroussel i les festes després de la devallada del Grup Festes de Primavera de fa uns anys enrere.

Origen del Carroussel i de les Festes

Les Festes de Primavera són una de les festivitats més arrelades i de major tradició del nostre municipi. Aquesta celebració té els seus orígens en la prohibició del carnaval decretada durant la dictadura franquista, i actualment ha esdevingut tot un esdeveniment per a Palafrugell que implica tota la població a través de diferents activitats. Precisament, i de manera anecdòtica, ha arribat aquests reconeixement l’any en el qual no s’han pogut celebrar les festes a causa de la pandèmia.

Els antecedents del Carroussel cal situar-los a l’any 1883, quan a Palafrugell es celebrava el carnaval amb rues, balls i cercaviles. Malgrat que la festa va viure períodes de crisi, a causa de les guerres i les dictadures, l’any 1928 se’n va produir la primera recuperació, quan un grup de joves, anomenat la Colla dels 13, va impulsar tres dies de música, balls i màscares.

Amb l’esclat de la Guerra Civil, la festa va quedar suspesa i amb la instauració del règim franquista les celebracions dels carnestoltes es van prohibir al ser considerades immorals. Malgrat aquesta prohibició, el jovent de Palafrugell va camuflar la celebració de la festa batejant-la amb altres noms.

Primera desfilada de carrosses

La primera referència escrita d’aquesta època és de l’any 1964, en la qual la festa apareix descrita com “una desfilada de carrosses a l’estil de l’antiga rua”. La celebració s’ha mantingut pràcticament igual a les característiques que tenia quan es va crear.

El Carrousel Costa Brava és un important referent identitari per a Palafrugell i el seu entorn territorial immediat. L’esdeveniment aplega sempre una quantitat important de participants actius, que sovint arriba gairebé als dos milers de persones, fruit del treball conjunt i la convivència de diverses de generacions dels habitants de la localitat i dels seus voltants.

La continuïtat de la festa està garantida ara mateix per l’Ajuntament de Palafrugell i per l’Associació de Colles de Festes de Primavera, la qual  aplega les diverses comparses i els diferents grups de carrossaires que vetllen pel correcte desenvolupament d’aquest element festiu, després de la crisi patida per la ara no activa Associació de les Festes de Primavera.

Amb aquesta declaració es dona compliment al previst en l’article 6 de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural i 15 del Decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya. Segons l’alcalde, aquesta declaració del Govern ha de servir per donar un impuls als actes de les festes.

Enhorabona a totes les persones i entitats vinculades al Carroussel Costa Brava, que forma part ja de les activitats més importants del nostre país.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).