Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Eclipsi total de lluna

Escrit per a 14 de Maig de 2022

  • Serà aquesta matinada de dilluns 16 de maig de 2022
  • Ens ho explica el regidor de Medi Ambient, Marc Heras

La matinada de dilluns, abans de sortir el sol, qui matini i qui es vulgui aixecar ben d’hora, tindrà l’ocasió de veure, sempre que els núvols ho permetin, un eclipsi total de lluna.

Aquest fenomen, que es dona quan la lluna passa pel con d’ombra que projecta la Terra cap a l’espai, és molt agraït de veure, ja que només cal la nostra vista, sense cap altre instrument, localitzar la lluna en el firmament, estar despert i que la meteorologia acompanyi.

En aquesta ocasió, us apuntem els següents horaris per tal que us pugueu planificar les alarmes segons el que volgueu veure:

  • A les 3:32, la lluna començarà a entrar en la penombra. Aquesta fase és poc visible tot i que quan sigui força avançada sí que s’entreveurà una baixada de lluminositat.
  • A les 4:27, començarà la part interessant. A partir d’aquest moment s’anirà veient com l’ombra rodona de la Terra va avançant sobre la lluna.
  • A les 6:53 serà el moment en què la lluna haurà quedat totalment engolida per l’ombra del nostre planeta. Nosaltres, des de Palafrugell, això ja no ho podrem veure perquè la lluna s’haurà post a les 6:29.

Així ens ho ha explicat al matinal de Ràdio Palafrugell el regidor de Medi Ambient, Marc Heras.

Per tant, la nostra recomanació és situar-nos en un lloc on puguem tenir una visió clara de l’horitzó mirant cap al sud-oest. No cal que sigui un lloc ni fosc ni apartat, des d’un balcó o un terrat ben orientat és suficient.

I si volem immortalitzar el moment, fins i tot amb un mòbil amb càmera capaç de funcionar seleccionant alguns paràmetres, podrem aconseguir un record de l’eclipsi.

Com a mostra de les possibilitats dels mòbils actuals, acompanyem l’article d’una fotografia feta durant l’últim eclipsi total de lluna que es va poder veure el 21 de gener de 2019.

I dues fotos, fetes des de Palafrugell i amb una càmera rèflex, durant l’eclipsi total de lluna del 27 de juliol de 2018.

Per acabar, el regidor Marc Heras ens convida a enviar les fotografies que s’hagin pogut fer, bé a l’instagram de @radiopalafrugell o el de Medi Ambient de l’Ajuntament


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *