Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme

Escrit per a 2 d'Abril de 2021

  • Conversem sobre els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) amb les psicòlogues Noemí Molina i Georgina Saperas.
  • Un punt important és la diferència en la detecció precoç en el gènere femení. Desmentim la sèrie de mites socials que existeixen arran d’aquest trastorn.

En motiu del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme el 2 d’abril, acollim als nostres estudis la visita de la psicòloga palafrugellenca Noemí Molina i la psicòloga de Cassà de la Selva Georgina Saperas. Al llarg de la conversa, ambdues ens exposen les característiques dels Trastorns de l’Espectre Autista (TEA). Alhora, ens conviden a un exercici de consciència desmentint la sèrie de mites socials que existeixen arran d’aquest trastorn.

Per començar, ambdues psicòlogues justifiquen que la celebració del Dia mundial de Conscienciació és necessària als nostres calendaris: Perquè no hi ha un coneixement d’informació veraç sobre l’autisme. A continuació, la psicòloga Noemí Molina ens defineix els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA).

Tot seguit, la Georgina Saperas afegeix que a banda de la definició generalista de l’autisme, es tracten de trastorns de l’espectre autista. El que es tradueix com que existeixen moltes variants del trastorn.

Noemí Molina i Georgina Saperas

“Les dones amb TEA tenen un doble estigma: Són dones, amb les dificultats que això comporta socialment, i tenen un trastorn del neurodesenvolupament.”

A continuació, ambdues psicòlogues comparteixen que segons les creences socials l’autisme afecta més al sexe masculí que al femení. Però al llarg de la conversa tant la Noemí com la Georgina desmenteixen aquesta creença. Tot seguit, ens expliquen el perquè s’ha pogut acabar creient aquesta teoria.

Convé ressaltar que, en algunes ocasions, el trastorn es desenvolupa manifestant-se per exemple en forma de depressió o angoixa. En aquest sentit, entenem que la detecció precoç és molt important però es produeix més fàcilment en el gènere masculí. A continuació ens expliquen el perquè.

Globalment, l’objectiu del Dia de Conscienciació de l’Autisme és donar visibilitat a l’esforç dels afectats per TEA i a les seves famílies. I alhora, conscienciar a la societat. A continuació, coneixem quines són les mancances actuals pels i les afectades pel TEA.

Per conèixer amb més detall tot el que engloben els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) social i econòmicament; Així com en l’àmbit personal, podeu escoltar l’entrevista completa amb les psicòlogues Noemí Molina i Georgina Saperas a continuació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *