Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Descobrint Mey Rahola, fotògrafa artística dels anys 30

Escrit per a 25 de Setembre de 2020

  • Dissabte 26 a les 19h, al Teatre Municipal de Palafrugell es farà la conferència al voltant de Mey Rahola.
  • Serà impartida pel musicòleg Lluís Bertran Xirau i la historiadora de fotografia Roser Martínez García.

La conferència A la recerca de Mey Rahola, és una altra de les propostes que arriba de l’XI Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. Els protagonistes d’aquesta activitat seran el musicòleg Lluís Bertran Xirau, i la historiadora de fotografia Roser Martínez García.

Maria del Remei Rahola, coneguda com a Mey Rahola, va ser una figura molt destacada dins del món de la fotografia artística als anys 30. Tot i rebre diversos reconeixements, malgrat trobar-se en un àmbit dominat pels homes, la seva figura no ha transcendit. En aquest sentit, Lluís Bertran i la Roser Martínez expliquen quins són els orígens del projecte i com ha estat la recerca durant aquests nou anys.

Per altra banda, el projecte inclou un rerefons familiar. Lluís Bertran, besnét de Mey Rahola, comparteix amb nosaltres la seva experiència amb el projecte i la inquietud de donar-la a conèixer, transcendint el simple àmbit familiar.

Diversos factors van impedir que la figura de Mey Rahola i el seu patrimoni fotogràfic arribés fins als nostres dies. Així, Bertran i Martínez destaquen el fet de ser dona, la Guerra Civil, l’exili o la seva mort prematura com alguns d’aquests factors.

Tot i les dificultats, l’obra de la Mey ha estat conservada per la família. Lluís Bertran apunta que la conferència serà una “projecció comentada” amb part del material fotogràfic.

La fotografia als anys 30

D’altra banda, Roser Martínez recorda que el paper de la fotografia artística als anys trenta era molt diferent d’ara. L’obra de Rahola quedava dins el petit cercle d’aficionats a la fotografia- majoritàriament masculí-, en el que hi havia figures com la d’Antoni Campanyà.

Exposició ‘Dones de l’Empordà’

Per últim, també hem comentat que el pròxim 3 d’octubre, s’inaugurarà una exposició col·lectiva sobre dones artistes de l’Empordà. En aquest sentit, es trobaran les fotografies de Mey Rahola des de l’any 37. Es podrà visitarnfins al gener del 2021.

Finalment, recordar que la inscripció a la conferència és obligatòria. Cal dirigir-se a l’Àrea de Cultura o al telèfon 972 61 11 72.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *