Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Descobrim Teresa Pàmies de la mà de Montse Barderi

Escrit per el 6 de Març de 2020

  • La comissària de l’Any Teresa Pàmies visita Palafrugell per comentar Gent del meu exili dins del club de lectura clàssics catalans a la Biblioteca de Palafrugell.

A Ràdio Palafrugell descobrim Teresa Pàmies de la mà de Montse Barderi, comissària del centenari de la periodista i escriptora catalana. De fet, aquest mes de març es posarà el punt i final a les activitats de l’Any Teresa Pàmies.

Montserrat Barderi, periodista, escriptora i filòsofa serà l’encarregada de conduir el club de lectura clàssics catalans. Avui divendres a les 19h a la Biblioteca de Palafrugell parlaran de Gent del meu exili, una obra de Teresa Pàmies, reedita en motiu de l’Any Pàmies. Un llibre en el que l’autora relata la seva experiència durant els més de 40 anys d’exili. En aquest sentit, Barderi destaca que Pàmies reflexa a la perfecció de la duresa de l’exili.

No obstant això, en cap moment Teresa Pàmies es volia fer la màrtir. De fet, Montse Barderi explica que l’exili també va ser una possibilitat per a l’alliberament personal.

D’altra banda, malgrat estar escrit el 1975 és una lectura molt actual. A més de l’exili, també es tracten temes com el feminisme. En aquest sentit, Barderi apunta a que tota l’obra de Pàmies és molt actual.

D’altra banda, aprofitant l’entrevista, també hem volgut saber la valoració de Montse Barderi de l’Any Teresa Pàmies. Així, la comissària ha destacat els més de 200 clubs de lectura que s’han fet entorn l’obra de Pàmies, així com les reedicions i les publicacions entorn de l’escriptora.

Montserrat Barderi premi Prudenci Bertrana 2019

Per últim, amb Montserrat Barderi també hem volgut posar la mirada sobre la seva darrera obra. La memòria de l’aigua va ser guardonada amb el premi Prudenci Bertrana 2019. Aquesta és una obra en el que Barderi explica la història de 3 dones d’una mateixa família, però de tres generacions diferents.

Per altra banda, Barderi, també ha volgut reivindicar les obres escrites per dones de família humil. Tot i que, no ha volgut menystenir a les que van escriure sobre la situació de les dones a les fàbriques a principis de segle XX des d’una mirada externa.

Per acabar, també destaquem el fet que Montserrat Barderi ha explicat que Teresa Pàmies tenia una gran admiració per Josep Pla.

Podeu recuperar la conversa íntegra en la que descobrim Teresa Pàmies de la mà de Montserrat Barderi al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).