Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Cap de setmana amb temperatures fredes i temps tranquil

Escrit per a 14 de Gener de 2022

  • Aquest cap de setmana no hi haurà gaire canvi de temps.
  • Els termòmetres es mantindran baixos durant la setmana dels barbuts.
  • Fa 35 anys va nevar a la nostra comarca.

Durant aquests passats dies els termòmetres s’han mantingut força baixos i hem tingut la presència de vent de tramuntana i gregal provinent del centre d’Europa. Les nits calmades han afavorit el descens dels termòmetres, tal com explica Josep Pascual de l’Observatori de l’Estartit.

També cal destacar que l’ambient ha estat sec i el cel s’ha mantingut força net. Josep Pascual remarca que les baixes temperatures han permès veure com els camps eren blancs pel gebre cada matí. Per l’observador de l’Estartit, aquesta situació és molt habitual durant el mes de gener, tenint en compte que és el mes més fred de l’any segons les estadístiques.

A més, detalla que aquesta temperatura freda també és bona per l’agricultura, com per exemple, pels arbres fruiters.

Pel que fa a la previsió d’aquest cap de setmana, no hi haurà canvis importants. Tindrem la presència dels vents provinents d’Europa que seran fluixos i els termòmetres es mantindran freds durant la setmana dels barbuts. A més, Pascual comenta que l’estancament de l’aire fred i la humitat podran afavorir les boires a les primeres hores del dia.

Nevada de fa 35 anys

Va nevar fins arran de mar i va quedar la platja blanca. Fotografia: Josep Pascual

Per altra banda, Josep Pascual ens recorda que el 14 de gener de 1987 va nevar a la nostra comarca. Durant els dies 10 i 11 de gener va entrar una depressió de l’Atlàntic al mar Mediterrani passant per l’estret de Gibraltar. Això, juntament amb un anticicló provinent d’Escandinàvia, van afavorir els vents del nord i a mar endins, de llevant, que van deixar 13 mm de pluja.

La muntanya del Montgrí també va quedar emblanquinada. Fotografia: Josep Pascual

Simultàniament, en alçada va descendir una massa d’aire fred provinent del nord d’Europa que va travessar la península Ibèrica, de l’Atlàntic cap al Golf de Lleó i els termòmetres anaven disminuint.

Ja a la nit del 13 de gener, van tenir lloc tempestes, però a les següents hores va haver-hi un fort descens dels termòmetres. Al 14, la pluja va convertir-se en neu. A les zones baixes es van acumular uns 5 centímetres de neu i entre 7 o 8 a les zones del Montgrí. Pascual apunta que la nevada va ser irregular segons la zona a causa de l’acció del vent.

Fotografia: Josep Pascual

La temperatura es va mantenir freda durant el 14 de gener. A l’Estartit, la mínima va ser de -0,6 ºC i la màxima, de 2,9 ºC. Aquests baixos termòmetres es van mantenir fins al 17 de gener. El dia 16 encara va caure algun floc de neu durant la matinada.

També van quedar emblanquinades les parts altes i orientades al nord de les Medes. Fotografia: Josep Pascual

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *