Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Calella de Palafrugell projecta un documental sobre una saga migratòria entre Catalunya i Cuba

Escrit per el 22 de Juliol de 2025

  • La Fundació Morató i l’AVAC organitzen la projecció del documental El meu avi va anar a Cuba el dimecres 23 de juliol a les 7 del vespre.
  • L’obra recull el viatge migratori d’una família catalana cap a Cuba a principis del segle XX i el retorn, més d’un segle després, del seu besnet.

Aquest dimecres 23 de juliol, a les 7 del vespre, Calella de Palafrugell serà l’escenari d’una nova projecció del documental El meu avi va anar a Cuba. Viatge d’anada i tornada, una producció de Clack per a la xarxa de televisions locals amb la Fundació Morató. S’hi explora el fenomen migratori entre Catalunya i Cuba al llarg de més d’un segle. L’acte, obert al públic, comptarà amb l’assistència i participació en el posterior col·loqui del seu director.

El film explica la història real d’en Pere Freixas i Pallejà, un veí de Mont-roig del Camp que va emigrar a Cuba el 1903 i hi va arrelar definitivament. Més d’un segle després, el seu besnet, Yasef Barbán Freixas, ha fet el camí invers i ara viu a Catalunya amb la seva família. Ho explica Enric Frigola, president de la Fundació Morató.

A través del seu testimoni i el d’altres familiars, el documental construeix una mirada íntima i universal sobre les migracions i les oportunitats que aquestes generen, però també el dolor i el desarrelament que comporten.

Dirigit per Sergi Martí i Joan Salicrú

Amb una durada de 58 minuts, el documental combina el relat en primera persona amb dibuixos animats narrats per l’actor Abel Folk. A més, inclou les veus de la periodista Tate Cabré, autora de Cuba a Catalunya. El llegat dels indians, i de l’historiador i periodista cubà Carlos Batista, i la participació de les Anxovetes.

L’obra ha estat impulsada pel projecte col·lectiu Som Audiovisual, una xarxa cooperativa que promou una producció audiovisual ètica, col·laborativa i sostenible, amb el suport de cooperatives com Bitlab, Quepo, MktSpace i la mateixa Clack.

Després d’haver-se rodat durant cinc anys en localitzacions com Valladolid, Barcelona, Mataró i Palamós, el documental arriba ara a Calella de Palafrugell com una invitació a repensar el passat migratori i el present compartit entre dues ribes de l’Atlàntic.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).