Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Avui, presentació de “Turista a babord! Franco, bikinis, toros i sangria” a la Biblioteca

Escrit per a 4 de Febrer de 2022

  • “Turista a Babord” es presenta a la sala polivalent a les 7 de la tarda
  • El llibre de Sebastià Roig reflexa la visió dels periodistes sobre els turistes en temps de la dictadura
  • L’escriptor Miquel Martín presentarà l’acte

El llibre “Turista a babord”, de Sebastià Roig, recull la visió, generalment negativa i sarcàstica, que la premsa franquista donava dels turistes que visitaven la Costa Brava.

Així ho demostren nombrosos exemples extrets de les pàgines de periòdics i setmanaris del Régimen, com Los Sitios de Gerona, El Pirineo o Ampurdán. Aquest assaig periodístic es presenta de manera rigorósa, però alhora és escrit en to informal i amè. “Turista a Babord” reflecteix alguns dels canvis socials, culturals, econòmics i urbanístics provocats per l’arribada massiva de turistes a les comarques gironines, entre 1940 i 1970.

Els protagonistes són els turistes, en la etapa franquista, i els periodistes que des dels mitjans afins al règim els retrataven d’una manera sovint força grollera. Així ens ho ha comentat aquestmatí el mateix autor, Sebastià Roig, al nostre matinal.

No només hi havia el diari Los Sitios. També d’altres com el setmanari “Ampurdan“, “El Pirineo” o també la revista “Presència“. Els atacs foren constant davant els bikines, la música, la imatge i moltes d’altres coses que aquesta gent d’altres llocs del món ens portaven.

Franco, bikinis, toros i sangria… i potser també flamenc

Sebastià Roig destaca com eren tots els estereotips dedicats als turistes, i ens ha explicat alguna de les anècdotes que surten en aquest assaig que presenta avui a Palafrugell. Entre d’elles, alguna de casa nostra.

Quan el setembre de 1966 va entra la turista número 13 millons per la frontera, el diari Los Sitios va explicar que aquest fet era a causa de “la realidad de un país que vive sumergido en una paz, en una estabilidad únicas, y al que la mano generosa del Creador ha dotado de una naturaleza excepcional, y de unas gentes que en medio de una Europa mecanizada e insensible, aún vibran ante la belleza, el arte y el amor”. Amb aquestes paraules obre la porta Turistes a babord! (editat per Úrsula llibres) del periodista i escriptor Sebastià Roig.

Una Espanya aillada i esgotada per l’autarquia s’obria a partir dels anys 50 al turisme exterior, tot i que al propi règim li feien por les seves nefastes influències.

Aquesta contradiccó és la que ha perseguit en Sebastià Roig, tot buscant dins aquesta prosa falangista dels mitjans escrits gironins del període entre els 40 i els 70.

Podeu escoltar la conversa sencera amb Sebastià Roig en aquest enllaç


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *