Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Aprovació inicial dels pressupostos 2023 de l’ajuntament de Palafrugell

Escrit per el 23 de Novembre de 2022

  • El pressupost del 2023 té un import total de 45.246.851€
  • Significa un augment del 8’53% respecte a l’any anterior.

La regidora d’hisenda, Olga Palahí, va ser l’encarregada de presentar els pressupostos a la sessió plenària extraordinària. Va destacar la intenció de millorar la gestió administrativa, oferir serveis públics de qualitat, incentivar l’activitat econòmica, i invertir en cultura, esports, educació i en serveis assistencials a les persones desfavorides. També recordava l’aprovació del pla econòmic del 2020, que s’ha seguit aquest darrers dos anys.

La regidora d’hisenda va destacar com el panorama actual d’incertesa econòmica, la inflacció i la previsió de creixement han afectat a la redacció d’aquest pressupost. També esmentava que s’ha intentat que aquesta pressió fiscal no afecti els ciutadans. El pressupost del 2023 té un import total de 45.246.851€, un augment del 8’53% respecte a l’any anterior.

Olga Palahí destacava, en l’apartat de despeses, l’augment del capítol 1 de personal en un 9’5% . Bona part a causa de l’augment de retribució dels treballadors públics als pressupostos generals de l’estat. També puja el capítol 2, compra de bens i serveis, un 8,25%, amb els augments dels costos de electricitat i calefaccions com a principal motiu, que en paraules de l’alcalde Joan Vigas pugen d’1 a 2 milions d’euros. Palahí destacava que tot i que l’augment dels costos del servei d’aigües puja un 8%, l’ajuntament només l’augmenta a les ordenances un 6%.

Les inversions pugen un 4,52% respecte al pressupost de 2022. Les obres de l’antiga Biblioteca de Can Bech, inversions en energies renovables en instal·lacions municipals, i les inversions en equipaments esportius (a la zona esportiva del Gregal) són algunes de les principals inversions.

Finalment, Olga Palahí tancava la seva intervenció amb el convenciment de que el pressupost del 2023 afronta els principals reptes del nostre municipi.

L’alcalde Joan Vigas feia també especial esment en diversos punts de les despeses contingudes als pressupostos, a més de justificar la puja del 8%

Josep Piferrer, primer tinent d’alcalde, va remarcar que el capítol 1 és el que condiciona més els nous pressupostos, amb un increment del 30% des de l’any 2019 i “no es per iniciativa pròpia”. Destaca que les úniques noves places d’ofertes estaran marcades per les necessitats del poble.

Tota l’oposició vota en contra dels pressupostos

Joan Farré, de Ciutadans, va destacar que la salut financera de l’Ajuntament sembla bona, però que s’hauria de canviar la política i congelar la pujada dels grans impostos, així com, entre d’altres, optimitzar els recursos humans i fer una auditoria energètica. Va anunciar el seu vot negatiu.

Alfons Rius, de Palafrugell En Comú, destacava que el pressupost fa que empitjori l’estat econòmic de l’ajuntament i el consideren com un pressupost de mínims, destacant que es perd capacitat inversora.

Per la seva part, el partit majoritari de l’oposició, el PSC, en boca del seu portaveu Juli Fernàndez, destacava el context econòmic general negatiu que atravessem i el fet que el pressupost dona resposta a les prioritats de l’equip de govern en aquesta situació de crisi. També proposava algunes correccions que es podrien haver fet per evitar l’increment d’enguany, considerant que una solució s’hauria pogut trobar mitjançant els romanents de tresoreria. Destaca que una part de l’increment de la partida de treballadors és causat per la pujada del nombre de treballadors.

Juli Fernàndez també va destacar que el seu partit hagués portat a terme uns pressupostos diferents als presentats per l’equip de govern.

Finalment, el pressupost 2023 es va aprovar amb 12 vots a favor de l’equip de govern i 9 en contra de l’oposició.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).