Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Any Joan Fuster a la Fundació Josep Pla

Escrit per a 10 de Gener de 2022

  • Des de la Fundació Josep Pla es difondrà la relació entre Joan Fuster i Josep Pla.
  • A partir del mes d’abril, es posarà en marxa una exposició dedicada als dos autors.

L’any 2022 es commemora el centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster i Ortells a la població de Sueca, al País Valencià. Amb motiu de l’efemèride, la Generalitat Valenciana va aprovar el mes de novembre decretar l’any 2022 com a Any Joan Fuster, per al desenvolupament d’actes culturals que permetessin difondre l’obra de l’escriptor. Des de la Generalitat de Catalunya es va donar suport a la iniciativa.

Joan Fuster (1922-1992) és un dels intel·lectuals valencians més destacables de segle XX. Va ser advocat, poeta i assagista i va escriure amb diversos registres literaris. Entre les nombroses obres que publicà, es poden destacar Nosaltres, els valencians o El descrèdit de la realitat. Ens ho explica Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla.

Montero considera que la commemoració de l’Any Fuster serà una gran oportunitat per fer-lo més conegut i animar a la gent que torni a llegir les seves obres.

Relació entre Joan Fuster i Josep Pla

A més, Joan Fuster i Josep Pla es coneixien personalment. Segons Montero, tenien una admiració mútua, tot i les diferències ideològiques. Per aquest motiu, des de la Fundació Josep Pla ja s’estan preparant activitats per a difondre-ho, entre elles, una exposició temporal que s’inaugurarà a partir del mes d’abril.

Tanmateix, el mes de desembre es va presentar una antologia de textos de Josep Pla sobre el País Valencià a la Fundació Josep Pla. L’obra ja va permetre unir els dos escriptors i va comptar amb la presència d’Enric Morera, president de les Corts Valencianes. Pròximament, també es visitarà Sueca per fer més fort el vincle entre aquesta població i Palafrugell.

Francesc Montero remarca les semblances d’ambdós autors, amb una alta qualitat literària i amb l’escriptura de diferents gèneres.

Una oportunitat per reivindicar la unitat de la llengua

Per acabar, des de la Fundació Josep Pla es considera que la commemoració de l’Any Fuster és una oportunitat per a reivindicar la unitat de la llengua i la cultura dels Països Catalans.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *