Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


“Antropocè: la fi d’un món” de Daniel Closa reflexiona sobre el futur mediambiental

Escrit per el 4 de Novembre de 2021

  • El llibre de Daniel Closa pretén fer entendre com estem alterant el planeta.
  • La presentació tindrà lloc a la Biblioteca de Palafrugell el divendres 5 de novembre a les 19 hores.
  • També hi haurà la introducció del regidor Marc Heras.

Demà divendres es presentarà el llibre Antropocè: la fi d’un món, a càrrec de l’autor Daniel Closa i la introducció del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell, Marc Heras. La presentació tindrà lloc a les 7 de la tarda a la Biblioteca de Palafrugell.

Daniel Closa és doctor en Biologia i Investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). En el seu llibre exposa les alteracions climatològiques que hi ha hagut en el planeta Terra al llarg de la història, uns canvis que inicialment van ser provocats per causes naturals, com l’activitat solar o els meteorits. No obstant això, en els darrers segles aquests han estat causats directament per l’activitat humana. Unes alteracions que suposaran la fi del món tal com el coneixem actualment i que obriran una nova era geològica: l’antropocè.

La presentació del llibre arribar a la setmana en què té lloc la cimera de Glasgow i que té com a finalitat pactar acords per a minimitzar els impactes del canvi climàtic. Closa exposa que fa dècades hi havia el dubte sobre si era l’activitat humana que ho provocava. Tanmateix, afirma que ara ja sabem que sí i per això, cal trobar solucions urgents. No obstant això, explica que en aquestes cimeres es proposen plans a llarg termini, sense tenir en compte que les causes dels problemes tenen una inèrcia molt gran.

En aquest sentit, Closa remarca que les petites accions que fa cadascú són molt importants, però també ho són les més grans que no són a les nostres mans. I sovint, aquestes són les que tenen elevats impactes econòmics que les poden frenar.

“Hi ha dies que soc optimista i d’altres, no”

Per l’autor, l’única solució que hi ha per minvar les conseqüències de la crisi climàtica és canviant la societat actual, però això “fa mandra”. Explica que la solució exigeix buscar alternatives que puguin permetre mantenir un bon estil de vida, però més sostenible, ja que ningú vol empitjorar el seu dia a dia.

Closa no especifica a la seva obra si els humans serem o no capaços de solucionar els reptes mediambientals i remarca que hi ha dies que no és gaire optimista.

A la presentació de demà es farà un repàs dels canvis climatològics que hi ha hagut al planeta durant la història i quins han estat els seus impactes. Afirma que una de les particularitats de la situació que vivim ara és que aquests són molt ràpids.

Per acabar, recordar que a la presentació també hi haurà la introducció del regidor de Medi Ambient, Marc Heras. A més, l’aforament és limitat i les inscripcions es poden fer a la Biblioteca de Palafrugell o a través del telèfon 972 30 48 09. Es pot recuperar la conversa íntegra amb Daniel Closa, a continuació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).