Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


ALCORKE, un projecte per fer escocells amb taps de suro reciclats

Escrit per a 16 de Gener de 2022

La Fundació Institut Català del Suro impulsa un nou projecte d’economia circular per mitjà del reciclatge de taps de suro anomenat ALCORKE. La seva voluntat és la de donar una segona vida als taps utilitzats per mitjà de la seva recollida, trituració i mescla amb coles per utilitzar-los als escocells dels arbres i paviments dels parcs infantils. L’objectiu d’aquest projecte, que s’impulsa gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de Residus per a l’impuls de projectes d’economia circular, és reduir l’impacte ambiental i les prestacions dels escocells comercialitzats en l’actualitat mitjançant la substitució de matèries primeres no renovables com graves o metalls per un material 100% sostenible com el suro.

Repte: millorar les prestacions dels escocells i aconseguir adhesius sostenibles

La Fundació Institut Català del Suro ja ha fet algunes proves de laboratori per demostrar la viabilitat tècnica dels paviments amb granulat de suro gràcies a la col·laboració de l’empresa de Cassà de la Selva Francisco Oller. L’empresa ha permès utilitzar la seva planta trituradora de suro per poder fer aquests tests. També s’han fet proves pilot a l’exterior en cinc escocells dels municipis de Palafrugell i Cassà de la Selva, que han permès comprovar que el granulat de taps de suro reciclat ofereix unes bones prestacions estètiques i de porositat que el fan molt apte pels escocells.

Per contra, amb aquests dissenys s’ha pogut comprovar que el paviment no manté intacta tota la seva estructura després d’un episodi de pluges. S’ha pogut identificar el problema en les coles utilitzades, que inicialment van ser l’aglomerant estàndard d’escocells de grava.

Albert Hereu, director de l’ICS, ens parla del projecte Alcorke

El desenvolupament del projecte ALCORKE ha de permetre arrodonir aquests dissenys per mitjà de la incorporació d’aglomerants que siguin ambientalment respectuosos i que ofereixin la millor prestació tècnica.

Amb l’impuls d’aquest projecte, l’ICSuro obre la porta a convertir un residu com els taps de suro utilitzats en una matèria primera apta per a diferents solucions constructives i que compta amb unes propietats extraordinàries.

Institut Català del Suro / Rafel Corbí


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *